Realtid

Pourmokhtari: Sverige behöver tre gånger så mycket kärnkraft om 20 år

Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister.  Foto: TT
Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister.  Foto: TT
Realtid.se
Uppdaterad: 09 aug. 2023Publicerad: 09 aug. 2023

"Klimatomställningen kräver en fördubbling av elproduktionen och kärnkraften kommer att behöva stå för en stor del av den ökningen. Regeringen ser att ny kärnkraft, motsvarande minst tio nya konventionella reaktorer, behöver byggas till 2045", säger Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Strålsäkerhetsmyndigheten har haft i uppdrag att utreda vilken utveckling som behövs av regelverket för kärnkraft. De har också undersökt vilka andra åtgärder som kan komma att behövas för att Sverige fullt ut ska kunna nyttja både befintlig och framtida kärnkraft. Myndigheten ser bland annat behov av ändringar i miljöbalken, kärntekniklagen och strålskyddslagen för att kunna dra nytta av den teknikutveckling som har skett på kärnkraftsområdet. Rapporten visar också att internationellt samarbete kan bidra till kunskapsuppbyggnad, effektivare resursanvändning och att förslagen i utredningen kan ge kortare ledtider vid beredning av tillstånd.

Strålsäkerhetsmyndigheten pekar även på behovet av nya utredningar för att Sveriges lagstiftning ska kunna anpassas efter nya förhållanden och teknikutveckling, till exempel vad gäller beredskapsplaneringen, finansieringsfrågor och systemet för omhändertagande av kärnavfall och använt kärnbränsle.

Regeringen återkommer under hösten med en färdplan för den kraftiga utbyggnad av kärnkraften som regeringen anser vara nödvändig för att Sverige ska kunna nå nettonollutsläpp till 2045.

Bakgrund:
Den 25 augusti 2022 gav dåvarande regering Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att se över vilken utveckling av regelverket och andra åtgärder som behövs för att det ska finnas förutsättningar att nyttja både befintlig och framtida kärnkraft. Uppdraget omfattar att identifiera behov av utveckling av de regler eller andra åtgärder som kan påverka förutsättningarna för nyttjande av befintlig och ny kärnkraft, som till exempel små modulära reaktorer, så kallade SMR, baserad på känd såväl som ny reaktorteknik. Uppdraget har i dialog med klimat- och näringslivsdepartementet justerats något, så att det har genomförts i enlighet med Tidöavtalet.

Myndigheten redovisade delar i uppdraget till regeringen 28 februari 2023. I dag slutredovisades uppdraget. Läs hela rapporten här>>

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS