Efter nästan ett decennium av nedgång börjar det födas fler barn i Sydkorea. Frågan är om det kommer att hålla i sig?
Positiva pandemieffekten i Sydkorea


Mest läst i kategorin
Sydkorea har för första gången på nio år sett en ökning i sitt födelsetal, vilket ger hopp om en möjlig vändning i landets demografiska utmaningar, rapporterar Financial Times.
Enligt den nationella statistikbyrån steg landets fertilitetstal från 0,72 år 2023 till 0,75 under det senaste året.
Trots att detta fortfarande är långt under det nödvändiga 2,1 för en stabil befolkningsnivå, markerar det första ökningen sedan 2015, då talet var 1,24.
Missa inte: Allt färre barn i Sverige och världen: ”Nödsituation”. Realtid
En betydande faktor bakom denna ökning är en uppgång i antalet äktenskap efter pandemin. Under det gångna året registrerades 222 422 äktenskap, den högsta siffran sedan 2019.
Äktenskap och barnafödande är starkt sammankopplade i Sydkorea – bara 2-3 procent av barnen föds utanför äktenskapet, vilket är bland de lägsta nivåerna i OECD
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Kvinnor tvekar
”Det skedde en förändring i de sociala värderingarna, med mer positiva synsätt på äktenskap och barnafödande”, säger Park Hyun-jung, tjänsteman vid Statistik Korea.
Trots denna positiva utveckling kvarstår utmaningar.
Många sydkoreanska kvinnor tvekar fortfarande inför äktenskap och moderskap. Höga levnadskostnader och en en av världens mest krävande arbetskulturer, med långa arbetsdagar (ofta 10-12 timmar) och en stark förväntan på övertid, utgör stora hinder.

London går mot ålderskris – åldras dubbelt så fort
Färre som föds och färre som har råd att bo där. Nu åldras London dubbelt så fort som resten av Storbritannien.
Senaste nytt
Osäker framtid
För att motverka detta har regeringen sedan 2006 investerat över 380 biljoner won (cirka 3 biljoner kronor) i initiativ som syftar till att göra barnomsorg mer överkomlig, utöka betald föräldraledighet och främja kortare arbetstider.
Exempelvis har föräldraledigheten förlängts från 12 till 18 månader, månatliga barnbidrag har tredubblats, och subventioner för småföretag som erbjuder flexibla arbetstider för mödrar har utökats.

Toppekonomen: Så kommer världen förändras av färre födda barn
Antalet födslar i världen sjunker. Det har pågått sedan 1960-talet och ser ut att bli en stadigvarande utveckling som inte tycks ge vika.
Framtiden för denna trend är dock osäker.
Shin Kyung-ah, sociologiprofessor vid Hallym University, är en av de skeptiska.
”Jag är osäker på om fertilitetstalet verkligen har vänt. Situationen kan försämras om ekonomin försvagas”, säger hon.
Läs även: Kinas barn försvinner – förskolor blir äldreboenden. Realtid
Afrika – högst i världen
I Sverige går utvecklingen i motsatt riktning.
Under 2024 fortsatte Sveriges födelsetal att minska, med totalt 98 451 födda barn enligt Statistikmyndigheten, vilket är en minskning jämfört med föregående år.
Läs även: Greklands framtid i fara: ”Hoppet måste återställas”. Realtid
Den summerade fruktsamheten, det vill säga det genomsnittliga antalet barn per kvinna, sjönk till 1,43 – vilket är den lägsta nivån som någonsin uppmätts i Sverige.
Högst födslotal i världen har vissa afrikanska länder, särskilt i regioner söder om Sahara. Till exempel har Nigeria ett födelsetal på 4,4 barn per kvinna.

Demografisk kris hotar framtidens fastighetsmarknad
Befolkningstillväxten riskerar att stanna av helt i Sverige – och det kan få stora konsekvenser för landets fastighetsbransch.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.