Realtid

Översvämningarna i Spanien en ekonomisk katastrof

En bild som visar resultatet av översvämningar i Spanien. Bilar som dragits med av vattnet ligger huller om buller och i mitten syns några människor.
För att minska framtida ekonomiska skador måste stadsplanering anpassas till extremväder, menar experter. (Foto: Alberto Saiz/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 31 okt. 2024Publicerad: 31 okt. 2024

Spanien står inför enorma ekonomiska förluster efter de dödliga översvämningarna som nyligen drabbade Valenciaregionen. Detta kräver nytänk inför framtiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Valencia är en av Spaniens viktigaste ekonomiska knutpunkter och känd för sina tillverknings- och bilindustrier, särskilt Fordfabriken i Almussafes.

Stora delar av ekonomin har drabbats hårt av översvämningarna, då infrastruktur, fabriker och transportvägar tillfälligt står stilla. Ford har stoppat produktionen i två dagar och räknar nu på möjliga kostnader för att kompensera för produktionsbortfallet.

”Vi hoppas kunna återhämta de enheter som inte producerades den 30 och 31 oktober under resten av månaden”, säger Cristina del Rey, företagets kommunikationschef, till Business Insider.

Läs även: Torka och extremväder chockhöjer svenska matpriser. Realtid

Bara början

Medan Valencia redan har drabbats hårt, varnar experter för att dessa kostnader bara är början.

Enligt Europeiska miljöbyrån har extremväder i Europa genererat ekonomiska förluster motsvarande över 8 500 miljarder kronor mellan 1980 och 2023. Klimatförändringarnas effekter gör dessutom att dessa förluster väntas öka.

Världsekonomiskt forum rapporterar att kostnaderna för extrema väderhändelser sedan 70-talet har ökat åtta gånger globalt, justerat för inflation, skriver Business Insider.

ANNONS

Ökningen beror till stor del på urbanisering när människor i högre utsträckning bosätter sig i städer som är mer sårbara för exempelvis översvämningar och stormar. Trenden visar att 68 procent av världens befolkning förväntas bo i urbana områden år 2050, vilket kommer att intensifiera de ekonomiska skadorna från extremväder.

Missa inte: MSB: Här finns stor risk för översvämning i Sverige. News55

ANNONS

”Sponge cities”

För att minska framtida ekonomiska skador föreslår hydrologiprofessorn Jess Neumann, vid University of Reading, att Spaniens stadsplanering anpassas till extremväder.

För att skydda städer mot översvämningar rekommenderar experter en blandning av naturbaserade och tekniska lösningar, så kallade ”sponge cities”.

Enligt World Economic Forum handlar det om naturbaserade åtgärder, som ofta integreras med stadsplaneringen, vilket inkluderar specialutformade parker och våtmarksområden som kan absorbera överskottsvatten under stormar.

Exempelvis har städer som Rotterdam och New York skapat parker och öppna grönområden med speciella anläggningar för att fånga upp regnvatten och minska belastningen på dräneringssystemet.

Läs även: Rapport: Klimatet kan trigga igång nästa bankkris. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
globala
Spela klippet

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

Med en befolkning större än Kinas och en ekonomi som växer i rekordfart kan en ny global jätte vara på väg att utmana den rådande ordningen. I en tid då den ekonomiska världsordningen står inför stora förändringar behåller USA fortfarande sin position som världens största ekonomi – med Kina på en stark andraplats. Men ett […]