Forskare i Schweiz har utvecklat en ny metod för att tillverka choklad som använder hela kakaofrukten – och man gör det utan att addera socker.
Nytt sätt att göra choklad – nyttigare och mer hållbart
I traditionell chokladtillverkning använder man endast bönorna, vilket gör att stora delar av kakaofrukten går till spillo. Men forskaren Kim Mishra och hans team tar till vara på både kakaofruktens massa, saft och skal. Det rapporterar BBC.
Genom att använda kakaofruktens juice, som är naturligt söt, behöver man inte tillsätta traditionellt socker. Den smakar enligt Mishra ”mycket fruktigt, lite som ananas”.
Juicen kokas ner till en koncentrerad sirap som sedan blandas med det torkade skalet, och resulterar i en söt kakaogel. Gelen blandas till sist med kakaobönorna.
Efter flera försök med testpersoner kom forskarna fram till att en blandning med 20 procent av gelén resulterade i bäst konsistens, enligt TT.
Skapar arbetstillfällen
De nystartade schweiziska företaget KOA, som arbetar med hållbar kakaoodling, samarbetar med Mishra och hans team. Företagets medgrundare Anian Schreiber har höga förhoppningar på den nya chokladtillverkningen.
Han hoppas bland annat att det ska lösa det höga priset på kakaobönor och den utbredda fattigdomen bland kakaoodlare.
”Odlarna får en betydande extrainkomst genom att använda kakaomassa, men även den viktiga industriella bearbetningen sker i ursprungslandet. Det skapar arbetstillfällen och ett värde som kan distribueras i ursprungslandet”, säger han till BBC.
Chockhöjda priser
Obalansen mellan utbud och efterfrågan har lett till en prisökning på kakaobönan på mer än 300 procent, rapporterade SVT tidigare i somras.
Chokladmästaren Joel Lindqvist hade aldrig upplevt en sådan snabb prisökning på kakaobönor.
“Skördarna har varit så dåliga att vi måste börja titta på om hur vi ska kunna säkra vår tillgång av kakaon”, sade Lindqvist då.
Läs mer: