Realtid

Nytt sätt att göra choklad – nyttigare och mer hållbart

Nytt sätt att göra choklad – nyttigare och mer hållbart
Schweiziska forskare har upptäckt ett nytt sätt att tillverka choklad. (Foto: Sofia Eriksson / TT)
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 29 aug. 2024Publicerad: 29 aug. 2024

Forskare i Schweiz har utvecklat en ny metod för att tillverka choklad som använder hela kakaofrukten – och man gör det utan att addera socker. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024

I traditionell chokladtillverkning använder man endast bönorna, vilket gör att stora delar av kakaofrukten går till spillo. Men forskaren Kim Mishra och hans team tar till vara på både kakaofruktens massa, saft och skal. Det rapporterar BBC.

Genom att använda kakaofruktens juice, som är naturligt söt, behöver man inte tillsätta traditionellt socker. Den smakar enligt Mishra ”mycket fruktigt, lite som ananas”.

Juicen kokas ner till en koncentrerad sirap som sedan blandas med det torkade skalet, och resulterar i en söt kakaogel. Gelen blandas till sist med kakaobönorna.

Efter flera försök med testpersoner kom forskarna fram till att en blandning med 20 procent av gelén resulterade i bäst konsistens, enligt TT.

Skapar arbetstillfällen

De nystartade schweiziska företaget KOA, som arbetar med hållbar kakaoodling, samarbetar med Mishra och hans team. Företagets medgrundare Anian Schreiber har höga förhoppningar på den nya chokladtillverkningen.

Han hoppas bland annat att det ska lösa det höga priset på kakaobönor och den utbredda fattigdomen bland kakaoodlare. 

”Odlarna får en betydande extrainkomst genom att använda kakaomassa, men även den viktiga industriella bearbetningen sker i ursprungslandet. Det skapar arbetstillfällen och ett värde som kan distribueras i ursprungslandet”, säger han till BBC. 

ANNONS

Chockhöjda priser

Obalansen mellan utbud och efterfrågan har lett till en prisökning på kakaobönan på mer än 300 procent, rapporterade SVT tidigare i somras. 

Chokladmästaren Joel Lindqvist hade aldrig upplevt en sådan snabb prisökning på kakaobönor.

“Skördarna har varit så dåliga att vi måste börja titta på om hur vi ska kunna säkra vår tillgång av kakaon”, sade Lindqvist då.

Läs mer:

Torka och extremväder chockhöjer svenska matpriser. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS