Enligt ny data från EU:s övervakningsprogram Copernicus kommer den globala uppvärmningen i år sannolikt att nå 1,55 grader över förindustriella nivåer – vilket är ett nytt och dystert rekord.
Nytt och dystert rekord för världen
Mest läst i kategorin
Uppvärmningen innebär att 2024 nästan säkert kommer att bli det varmaste året som registrerats sedan de globala temperaturmätningarna inleddes i slutet av 1800-talet, skriver Financial Times.
Samantha Burgess, vice chef för Copernicus, beskriver denna ”nya milstolpe” som ett allvarligt tecken på behovet av mer ambitiösa klimatåtgärder inför FN:s klimatkonferens COP29 som hålls i Baku nästa vecka.
Läs även: Forskare oense om hur snabbt klimatet blir sämre. Dagens PS
Allvarligt tillstånd
Den förväntade temperaturökningen på 1,55 grader kommer efter att genomsnittstemperaturen globalt låg på 1,48 grader över förindustriella nivåer förra året. Enligt forskare bör en temperaturstigning på 1,5 grader eller högre betraktas som ett allvarligt tillstånd för jorden, även om det i Parisavtalet syftar på en mer långsiktig medeltemperatur.
Förutom att oktober var en av de varmast uppmätta månaderna hittills, visar analyser från World Weather Attribution att klimatförändringar gör extremväder dubbelt så sannolikt.
Till exempel har de kraftiga översvämningarna i södra och östra Spanien kopplats till klimatförändringarna. Även orkaner och tyfoner har förstärkts av den globala uppvärmningen.
Missa inte: Rapport: Klimatet kan trigga igång nästa bankkris. Realtid
Förstärkts av El Niño
Joeri Rogelj, från Grantham Institute, påpekar att det är osäkert om världens länder kommer att fylla det eventuella tomrum som uppstår om USA drar sig ur Parisavtalet, vilket Donald Trump har hotat med.
Enligt FN:s miljöprogram är den globala uppvärmningen på väg mot 3,1 grader om nuvarande klimatåtgärder fortsätter i samma takt.
Copernicus konstaterar också att det naturliga väderfenomenet El Niño har förstärkt årets klimatförändringar ytterligare.