Regeringen vill att ny kärnkraft ska börja byggas inför nästa val. Men en myndighet anser att tidsplanen inte är realistisk.
Nytt bakslag för svensk kärnkraft: "Tillstånd tar flera år"


Mest läst i kategorin
Kärnkraftens framtid har blivit en central fråga i svensk politik. I dag finns det sex kärnkraftsreaktorer i drift, men det har förts fram förslag om att bygga fler.
Tidöpartierna har lovat att Sverige ska ha två stora kärnkraftsreaktioner före 2035. Men kärnkraftssamordnaren Carl Berglöf meddelade nyligen att han inte tror att det är möjligt.
Nu kommer ett nytt slag mot regeringens planer. Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) sa före jul än en gång att planen är att skriva avtal om ny kärnkraft – och helst sätta spaden i jorden – före valet 2026.
Missa inte: Splittrad syn på kärnkraftens roll i energiomställningen. Realtid
Tillstånd dröjer
Dit är det nu 19 månader – och det mesta tyder på att Buschs tidsplan inte håller. Det är Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Michael Knochenhauer som dämpar regeringens optimism.
Orsaken är att godkännandet av ny kärnkraft tar betydligt längre tid än så.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
”Det kommer – i gynnsamma fall – handla om 2-3 år innan vi kan ge tillstånd. Sedan skall regeringen fatta slutgiltigt beslut”, säger Knochenhauer till SVT.
Regeringen har redan genomfört flera lagändringar som ska underlätta för kärnkraften, men om det, som Knochenhauer tror, dröjer som tidigast till 2027 innan ett tillstånd är klart kommer det att vara en ny regering – med ännu okänd färg – som tar det slutliga beslutet.
Missa inte: Trippelutmaning hotar regeringens kärnkraftsplaner. Realtid
Senaste nytt
Lång tidshorisont
Det finns i dag ingen blocköverskridande överenskommelse om kärnkraften, även om Socialdemokraterna har svängt i frågan – från att vara emot till att vara för.
För de som är tänkta att investera i kärnkraften ligger det ännu längre bort.
Vattenfalls kärnkraftschef Desirée Comstedt säger att det efter Strålsäkerhetsmyndighetens tillstånd kan dröja ett tag till innan de bestämmer sig för att investera i ett kärnkraftsbygge.
”Om vi har de tidplanerna som vi följer nu, så är det någonstans 2029/2030”, säger hon till Svenska Dagbladet.
Missa inte: Historiskt: Sverige bygger första reaktorn på 40 år. Realtid

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.