Att vi sover sämre på grund av tv-tittande sent på kvällarna och mobilanvändande i sängen, är för många en sanning. Men ny forskning tyder på att det kan vara en myt.
Ny studie slår hål på segdragen myt om din sömn


Mest läst i kategorin
En ny studie utmanar den rådande uppfattningen om en ”sömnlöshetsepidemi” i moderna samhällen.
Forskningen är ledd av David Samson, docent i evolutionär antropologi vid University of Toronto. Resultaten visar att människor i industrialiserade länder faktiskt sover längre och med bättre kvalitet än de i icke-industrialiserade miljöer.
Missa inte: Saboterar du din sömn? 8 vanor att undvika. Realtid
Samtidigt påpekar studien att teknologiska faktorer, såsom brist på naturligt ljus och exponering för blått ljus från skärmar, kan störa kroppens naturliga dygnsrytm. Men ändå sover vi som sagt längre och bättre.
”Idén att sömnen har försämrats på grund av moderniteten har varit den dominerande berättelsen i över ett decennium”, säger Samson till Financial Times.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Sover gott
”Vår forskning visar en mycket mer nyanserad bild. Sömnen i storskaliga ekonomier är mycket bättre än i småskaliga – men detta sker på bekostnad av att våra känsliga cirkadiska system störs, alltså kroppens biologiska klocka”, säger han.
Studien analyserade data från 21 länder mellan 1967 och 2022 – och fann att personer i industrialiserade samhällen sov i genomsnitt cirka 45 minuter längre per natt, totalt drygt sju timmar.

Sömnlös företagare? Så får du hjärnan att stämpla ut
Att driva eget kan vara en frihet – men för många företagare slutar arbetsdagen aldrig riktigt. Så hur får man hjärnan att checka ut?
Dessutom hade dessa individer 14 procent högre ”sömneffektivitet”, vilket mäter andelen tid i sängen som faktiskt spenderas sovande.
Trots dessa fördelar noterades en betydande negativ påverkan på den cirkadiska funktionen i dessa samhällen.
”Den intressanta och genomtänkta forskningen föreslår idéer om hur ’framtidens hus’ kan vara bättre utrustade för att upprätthålla vår cirkadiska hälsa”, säger Malcolm von Schantz, professor i kronobiologi vid Northumbria University.
Senaste nytt
Behåll tekniken
Han tillägger: ”Fönstren på moderna flygplan kan mörkläggas eller ljusas upp med en knapptryckning. Kommer framtidens husfönster att programmeras för att släppa igenom blått ljus på morgonen, redan innan vi vaknar?”
Samson föreslår att industrialiserade samhällen bör behålla de teknologiska fördelarna som förbättrar sömnkvaliteten, men samtidigt sträva efter att synkronisera våra inre klockor med den naturliga världen.
Detta kan exempelvis innebära att använda ”biomimik” för att skapa ljusduschar på morgonen och temperaturer som gradvis stiger med solen, förklarar han enligt Financial Times.

Allt fler tar melatonin för att sova – inte hela lösningen
Försäljningen av piller med sömnhormonet melatonin har ökat kraftigt i Sverige, de kan hjälpa vid sömnsvårigheter men är inte hela lösningen.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.