Realtid

Ny budget utan skattesänkning på ISK – "Stor besvikelse"

Frida Bratt, Elisabeth Svantesson
På tisdag ska Elisabeth Svantesson lägga fram sin första budet, men någon sänkt skatt på ISK-sparande ser det inte ut att bli. "En utebliven skattesänkning är en besvikelse mot bakgrund av vad man lovat de svenska spararna," säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 06 nov. 2022Publicerad: 06 nov. 2022

På tisdag ska finansminister Elisabeth Svantesson (M) presentera sin och regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalernas och samarbetspartiet Sverigedemokraternas första budget. De som har hoppats på sänkt ISK-skatt blir av allt att döma besvikna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förutom sänkta inkomstskatter så vill regeringen sänka skatten på sparande i så kallade ISK-konton under mandatperioden. Men enligt TT, så blir det inget skarpt förslag om det nu.

– Det är en stor besvikelse om den utlovade skattesänkningen inte är med i den här höstbudgeten. Skatten kommer att mer än fördubblas i år på grund av stigande statslåneränta, och den kommer att tas ut på hela kapitalet trots att väldigt många fått se sitt sparande minska i värde i år, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Hittills har regeringen aviserat förslag som tar cirka 27 miljarder av det utrymme på drygt 37 miljarder som Svantesson kan ha att spela med. Omkring 7,5 miljarder av utrymmet skapas genom att biståndet inte räknas upp samt att mottagandet av kvotflyktingar minskas från 5 000 till 900.

Regeringspartierna och SD lovade inför valet sänkta skatter på inkomster och pensioner.

– Sänkt skatt på sparande var en lågt hängande frukt för regeringen och SD att införa ur perspektivet att det är en fråga alla är överens om. De vill samtliga sänka skatten på sparande, och det var något tre av de fyra samarbetspartierna gick ut mer eller mindre hårt med i valrörelsen. Med tanke på vad man utlovade då har många såklart räknat med att skattesänkningen på ISK kommer vara prioriterad. Men tyvärr har vi kunnat se hur regeringen avstått från att reda ut frågetecknen kring förslaget, som frågan om kapitalförsäkringar också omfattas, vilket möjligen signalerar att frågan inte är prioriterad just nu, säger Frida Bratt.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS