Realtid

MSB föreslår miljardbelopp till civilförsvaret 

MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka. Foto: TT
Finwire
Uppdaterad: 30 okt. 2023Publicerad: 30 okt. 2023

På uppdrag av regeringen har MSB lagt fram prioriteringsförslag till det civila försvaret.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Europas växande energikris – vår nya vardag?

27 dec. 2024

Myndigheten för säkerhet och beredskap (MSB) har på uppdrag av regeringen lagt fram förslag på prioriteringar inom det civila försvaret, rapporterar TT. Perioden sträcker sig mellan år 2025–2030. MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka presenterar prioriteringsförlagen i en debattartikel i Dagens Nyheter.

”Det civila försvaret är i nuläget inte där det behöver vara. Det krävs en ambitionshöjning för att skyndsamt stärka det civila försvaret och därmed vårt lands förmåga att stå emot ett väpnat angrepp”, skriver generaldirektören.

Förslaget har lagts fram i olika nivåer, där den första nivån kräver 10 miljarder per år. Nivå ett innefattar beredskap på inledande konsekvenserna av krig, där nämns bland annat säkerställandet av ett fungerande elnät inom landet, samt att polisens, räddningstjänsten och sjukvårdens arbete ska fungera. 

Nivå två innefattar mer omfattande satsningar för att säkerställa att de prioriteringar som nivå ett innehåller ska fungera. Utöver detta innehåller nivå två åtgärder för att upprätthålla samhällets viktigaste funktioner en längre tid. Nivå två kräver 15 miljarder kronor per år.

Nivå tre kräver 20 miljarder kronor per år. Där innefattar prioriteringar för att stärka uthålligheten en längre tid, utöver de prioriteringar som listats i de tidigare nivåerna.

”MSB:s underlag visar att det krävs runt 20 miljarder kronor per år för att vi ska ta riktiga kliv mot målet för civilt försvar”, skriver Petri Gornitzka.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Europas växande energikris – vår nya vardag?

Europas energikris visar inga tecken på att lätta och de stora prisskillnaderna mellan sommar och vinter kan bli ett bestående inslag i européernas vardag. Den gröna omställningen har hittills inte kunnat leverera den stabilitet som energimarknaden kräver. Ett grundläggande problem är det fortsatta beroendet av naturgas, särskilt under vintermånaderna när behovet är som störst och […]