Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män i snitt i hela världen. Men i Luxemburg är lönegapet minimalt. Så här ser det ut i Sverige.
Lönegapet biter sig fast – men inte i finanslandet


Att det finns ett lönegap mellan män och kvinnor lär inte komma som en överraskning för någon. I årtionden har debatten rasat om varför kvinnor tjänar mindre än män för jämförbara jobb – och hur det ska lösas.
Länge minskade gapet i takt med att rättigheter på arbetsmarknaden utvidgades och fler kvinnor valde att göra karriär. Det ökade förhoppningarna om att gapet skulle kunna täppas till helt.
Missa inte: Bratt: Därför halkar kvinnors sparande efter männens. Realtid
Men så har det inte blivit. När nu ny statistik har publicerats står det klart att lönegapet inte ens har minskat under de senaste åren, skriver The Economist.
Pandemin påverkade kvinnor mer
Bland OECD-länderna, som inkluderar världens industrialiserade länder, ligger lönegapet på 11,4 procent. Även om det är lägre än det historiskt varit är det högre än den lägsta noteringen på 11,1 under 2020.
Detta pekar på en förklaring till att lönegapet har ökat under de senaste åren: pandemin.

Alarmerande få svenska kvinnor startar företag
Experter varnar för att den skeva könsfördelningen med så få kvinnor i Företagsverige hotar jobbskapandet – kräver att regeringen agerar.
Kvinnor drabbades i större utsträckning av nedskärningar, samtidigt som en större andel kvinnor valde att säga upp sig från jobbet för att ta hand om barn.
Men det är inte hela förklaringen. Enligt tre författare, Naomi Cahn, June Carbone och Nancy Lev, har kvinnor svårt att slå sig in i de mest välbetalda yrkena, som finans och tech, för att dessa sektorer premierar hård konkurrens och långa arbetstimmar.
Läs även: Unga kvinnor fast i ekonomisk uppförsbacke. Realtid
Senaste nytt
Sverige bättre än snittet
Samtidigt är landet med minst lönegap förknippat med sin finanssektor, Luxemburg, där män och kvinnor tjänar i praktiken lika mycket. Även Belgien ligger bra till i mätningarna.
I Sverige är lönegapet något mindre än OECD-genomsnittet – omkring sju procent. Det är en stor skillnad mot Sydkorea, där kvinnor i snitt bara tjänar knappt 70 procent av vad männen gör, enligt OECD.
När det gäller chefspositionerna i USA talar siffrorna sitt tydliga språk. Visserligen är 43 procent av alla chefer i landet kvinnor, men bara 10 procent av de på den högsta nivån i C-suite.

Kvinnor bättre än män – för andra året i rad
Kvinnor lyckades återigen bättre än män med sina placeringar på Stockholmsbörsen, visar ny statistik.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.