Realtid

"Lättare att attrahera fler investerare när det är hållbart"

Björn Ordell, Head of Debt Capital Markets Handelsbanken
"Det finns en rekordstor efterfrågan från investerare som vill placera i omställningsprojekt och hållbara tillgångar", säger Björn Ordell, Head of Debt Capital Markets Handelsbanken. Foto: Handelsbanken
Realtid.se
Uppdaterad: 12 okt. 2022Publicerad: 12 okt. 2022

Investerare vill investera mer i gröna obligationer men utbudet är för litet. Fler sektorer, inte minst industribolag, skulle få tillgång till fler investerare om de engagerade sig, enligt Handelsbankens rapport om hållbar finansiering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024

–Vi ser att marknaden för hållbar finansiering är gynnsam, också i tuffa tider. Det finns en rekordstor efterfrågan från investerare som vill placera i omställningsprojekt och hållbara tillgångar, säger Björn Ordell, Head of Debt Capital Markets Handelsbanken i en skriftlig kommentar apropå rapporten.

2021 var ett rekordår när det gäller marknaden för hållbar finansiering. Nu viker konjunkturen i stort och många företag får svårare att finansiera sig på obligationsmarknaden.

– Marknaden för hållbar finansiering fortsätter att utvecklas väl. Det är till och med så att marknaden just nu gynnar företag som söker hållbar finansiering. Det är helt enkelt lättare att attrahera fler investerare när det är hållbart, du får fler investerare som är intresserade av att köpa din obligation vilket är än viktigare i dagens marknadsläge.

Förvaltarna söker diversifiering eftersom utbudet hittills varit dominerat av kommuner, banker och fastighetsbolag. Det finns därför en stor efterfrågan på hållbara obligationer från industribolag, enligt Handelsbanken.

Björn Ordell är säker på att det är inte bara några enskilda aktörer som kan använda sig av hållbar finansiering för att utveckla sin verksamhet, utan det gynnar alla.

– Med grön finansiering får man tillgång till fler investerare, något alla har nytta av. Och det är spännande att se att det blir vanligare med hållbar finansiering bland företag i alla branscher. För att använda grön finansiering krävs gröna tillgångar. För industrier och bolag som befinner sig på en omställningsresa kan det därför passa bättre att istället koppla finansieringen till hela verksamheten, genom så kallade hållbarhetslänkade lån.

Kommande regleringar från skapar en hel del huvudbry inom branschen.

– Det är tydligt att EU vill definiera vad som är grönt. Det oroar mig att definitionen av kärnan kan göra att vi glömmer bort andra aktiviteter och att regelivern driver fram en alltför snäv definition av grön verksamhet. Det kan leda till att allt som inte passar i den definitionen skulle klassificeras som icke hållbart, vilket i längden kommer att försvåra hållbar omställning. Störst positiv påverkan sker ju ofta i omställningen från brunt till grönt.

ANNONS

– I den situation som vi befinner oss i här och nu, med stigande inflation och höga elpriser som drabbar många hushåll och företag står vi inför ett antal utmaningar som påverkar samhället kortsiktigt men jag är övertygad om att det kan komma något gott ur detta. Vi kommer från att i Sverige ha haft ett bra system med stabil elförsörjning. Nu behöver vi få till mer elproduktion, energieffektivisera och fastighetsbranschen ska vara en del i detta, säger Björn Ordell.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS