Värst drabbat av läsproblem är Gen Alpha, barn födda från 2010 till i dag. De växer upp i en tid präglad av digitala skärmar och korta informationsflöden.
Läskunnigheten sjunker världen över: "Svårt föreställa sig"
I USA läser 30 procent av befolkningen på en nivå som motsvarar en tioåring, enligt Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD).
”Det är faktiskt svårt att föreställa sig – att var tredje person du möter på gatan har svårt att läsa ens enkla texter”, säger Andreas Schleicher, OECD:s chef för utbildning och färdigheter, till Financial Times.
Missa inte: Gen Z ställer nya krav på jobbannonser. Realtid
Skärmgenerationen Gen Alpha
I USA har läsproblemen nått krisnivåer. År 2022 visade fjärdeklassares läskunnighet de lägsta resultaten sedan 2005. Många elever missar de grundläggande läsfärdigheter som behövs före tredje klass, vilket skapar hinder i deras utbildning.
För Gen Alpha är skärmar en naturlig del av vardagen, men det gör också att läsning känns ”gammaldags” och mindre motiverande, skriver Business Insider.
Läs mer: Nyfiken på dagens ungdom? Här är svaren. Dagens PS
Debatten om hur barn ska lära sig läsa har lett till att föräldrar har tvingats flytta sina barn till privata skolor för att säkerställa att de lär sig läsa ordentligt.
AI – både hjälp och hinder
Teknik erbjuder möjligheter men också risker.
AI-baserade program kan ge direkt feedback och förbättra läsfärdigheter, men Schleicher ser en risk att elever blir passiva konsumenter av på förhand producerat innehåll.
Detta kan i sin tur minska individens förmåga att analysera komplexa idéer.
Missa inte: ”Generation Genväg” vill ha hög lön – och låga krav. Dagens PS
Utan en solid grund kan tekniken snarare förvärra problemen än lösa dem.
Men det finns länder som går emot trenden, till exempel visar Finland och England att stark utbildning och sociala normer kan upprätthålla hög läskunnighet, skriver Business Insider.
Läs mer: Nu tar Gen Z jobbsök till helt ny nivå – men det finns hopp. Dagens PS