Arbetstagares rättigheter får en historisk boost – men till vilket pris? Labours nya lagförslag skakar om den brittiska arbetsmarknaden och väcker både jubel och farhågor.
Labours nya lag – revolution eller tomma löften?
Mest läst i kategorin
Storbritanniens nya Labourregering har presenterat sitt flaggskeppsförslag med namnet ”Employment Rights Bill”. Den föreslagna lagen förväntas vara den största reformen inom arbetsrätten på decennier och har väckt både hopp och oro bland fackföreningar och näringsliv, uppger flera medier.
”Det här är den största uppgraderingen av arbetstagares rättigheter på en generation”, skrev premiärminister Keir Starmer i sociala medier.
Läs även: Storbritannien i utbildningskris: ”Grundläggande orättvisa”. Realtid
Blandade reaktioner
Förslaget innebär bland annat att arbetstagare ska ha rätt till föräldraledighet, skydd mot orättvis uppsägning och sjukpenning från första anställningsdagen. Förändringen kan påverka upp till 25 procent av arbetskraften, enligt CNBC.
Reformen möts dock av blandade reaktioner.
Sharon Graham, generalsekreterare för fackföreningen Unite, beskriver lagen som ett ”steg framåt”, men kritiserar bristerna i de förväntade förändringarna.
Enligt Reuters menar hon att lagen varken förbjuder nolltimmarskontrakt eller de kontroversiella ”fire-and-rehire”, som innebär att företag avskedar och återanställer anställda på sämre villkor.
Oroande signaler
Graham understryker vidare att arbetstagarnas rätt till fackligt stöd för löneförhandlingar är fortsatt begränsad, något som enligt henne behövs för att ”få mer pengar i fickorna och i förlängningen främja tillväxten”.
Arbetsgivare uttrycker å sin sida oro över den nya lagens potentiella kostnader och effekter på anställningsgraden – särskilt bland småföretag, skriver The Economist.
”Sådana omfattande förändringar skickar en oroande signal till företag och investerare”, menar Tina McKenzie, policyansvarig vid Federation of Small Businesses.
Missa inte: Klarna i hetluften när Storbritannien förbereder nya regleringar. Realtid
Går varsamt fram
Hon varnar för att reformerna kan få små arbetsgivare att tveka inför att anställa personer som haft långa uppehåll från arbetslivet, vilket riskerar att ”stänga dörrar och förvärra social exkludering”.
Den brittiska regeringen har valt att gå varsamt fram för att balansera arbetstagarnas rättigheter med företagens behov av flexibilitet.
”De bästa arbetsgivarna vet att anställda är mer produktiva när de trivs på jobbet”, säger näringslivsminister Jonathan Reynolds.
Läs även: Storbritannien vill förstatliga järnvägen. Realtid