Realtid

Kritiserad kraftledning kan byggas – om Tyskland ändrar sig

Kraftledning
Energiminister Ebba Busch (KD) kritiserar sin tyska motsvarighet, Robert Habeck, som är en stark motståndare till kärnkraft. (Foto: Fredrik Sandberg/Soeren Stache/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 17 dec. 2024Publicerad: 17 dec. 2024

Sverige är redo att godkänna en omdiskuterad kraftledning mellan södra Sverige och Tyskland, men bara om Tyskland reformerar sin elmarknad. Detta säger energiminister Ebba Busch, samtidigt som hon delar ut en känga till sin tyska motsvarighet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hansa Powerbridge, en planerad 700 megawatt kraftledning mellan Skåne och Tyskland, kan bli verklighet. Detta trots att regeringen i somras beslutade att inte ge tillstånd till Svenska Kraftnät att bygga den kritiserade kraftledningen.

”Det skulle riskera att leda till högre priser och en mer instabil elmarknad i Sverige”, sa energiminister Ebba Busch (KD) då i ett pressmeddelande.

Läs även: Elprischocken – eller stämmer det verkligen? Realtid

Bakgrunden är de kraftigt varierande och tidvis mycket höga elpriserna som drabbat Sveriges elkonsumenter. Ett resultat av allt större mängd väderberoende förnybar energi.

Försvårar investeringar

Enligt Financial Times säger Busch att den svenska regeringen är beredd att gå vidare med projektet om Tyskland delar upp sin elmarknad i budområden, vilket skulle öka effektiviteten och sänka priserna.

Sådana reformer skulle förhindra att Tyskland drar nytta av Sveriges billigare vattenkraft, vilket kan leda till högre kostnader för svenska konsumenter.

Läs även: Räddningen från svindyr el: Vattenturbin från 1930-talet. News55

ANNONS

Busch påpekar att priserna i södra Sverige nyligen varierade från negativa nivåer till mer än tio kronor per kilowattimme, vilket försvårar investeringar.

Kritiserar kärnkraftsbeslut

Hon kritiserar också Tysklands beslut att avveckla kärnkraften efter Fukushima-incidenten 2011 och uppmanar Europa att stödja kärnkraft för att stabilisera systemet.

”Ingen politisk vilja kan åsidosätta fysikens grundläggande lagar, inte ens Robert Habeck”, säger Busch, med en tydlig hänvisning till Tysklands energiminister som är en stark motståndare till kärnkraft.

Norska politiker har nyligen uttryckt oro över höga elpriser och överväger att se över förbindelserna mellan Norge och bland annat Tyskland. Busch ser detta som en allvarlig signal för Europa att beakta.

Läs även: Datahallarnas elförbrukning exploderar: ”Två sidor av myntet”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]