Realtid

Krig om EU:s miljöpolitik: Tillväxt eller klimat – vem vinner?

EU
Medan miljöorganisationer och gröna politiker ser förslagen som ett hot mot klimatmålen, hävdar delar av näringslivet att EU:s överregleringar hotar tillväxten. (Foto: Ole Berg-Rusten/Graham Hughes/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 28 feb. 2025Publicerad: 28 feb. 2025

EU-kommissionens förslag att lätta på hållbarhetskraven för företag har utlöst starka reaktioner från miljöorganisationer och politiker. Men alla är inte negativa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förslagen innebär bland annat att små och medelstora företag (SME) undantas från den så kallade hållbarhetstaxonomin, vilket kan minska insynen i deras miljöpåverkan.

”EU-kommissionens plötsliga iver att riva upp lagar som utgör hörnstenarna i EU:s gröna giv skapar stor osäkerhet och riskerar att underminera Europas internationella konkurrenskraft”, säger Mariana Ferreira, hållbarhetsexpert på Världsnaturfonden (WWF), enligt Dagens Industri.

Missa inte: EU backar från tuffa ESG-regler efter hård kritik. Realtid

Alice Blondel, kanslichef på Swedwatch, delar oron och beskriver förslaget som ett ”svek mot arbetstagare och lokalsamhällen i världen”.

Hon menar att lagförslaget ger företag frikort att agera utan påföljd, vilket kan leda till fortsatt exploatering och miljöförstöring utan konsekvenser, skriver tidningen Syre.

Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Krävt översyn av regelbördan

Även inom Europaparlamentet höjs kritiska röster.

ANNONS

Gröna parlamentsledamoten Anna Cavazzini från Tyskland anser att förändringen av direktivet om tillbörlig aktsamhet (CSDD), som innebär att företag endast omfattas av krav gentemot direkta affärspartners, gör hela regelverket meningslöst.

Men alla ser inte förenklingarna som ett steg bakåt.

”Ouppnåeligt” – Sverige ger upp om EU-kraven

Miljömålsberedningen konstaterar nu att Sverige inte kan nå upp till EU:s mål kring skog och miljö. ”Det är ouppnåeligt”, är beskedet.

Företag och branschorganisationer har länge varnat för att EU:s omfattande och ibland rigida hållbarhetsregelverk skapar en administrativ börda som särskilt drabbar små och medelstora företag.

Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv har antalet EU-regler ökat dramatiskt, med över 14 000 nya lagar sedan 2019.

Detta har lett till krav på en översyn av regelbördan, något EU-kommissionen nu delvis svarar på.

Missa inte: Kritik mot EU:s hållbarhetsmål – hämmar företagen. Realtid

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Hotar industrins överlevnad

ANNONS

”Om vi menar allvar med en starkare europeisk konkurrenskraft måste andra målsättningar prioriteras ned”, skriver Europaparlamentarikern Sara Skyttedal (KD) i Europaportalen.

Hon menar att ambitiösa miljöregler, som revideringen av direktivet om byggnaders energiprestanda, riskerar att bli en ”kostnadschock” för företag och medlemsländer – med en uppskattad prislapp på upp till 400 miljarder euro per år.

Skandinaver kan bli nästa klimatflyktingar

Väderfenomenet ”Cold Blob” utanför Grönlands sydspets kan orsaka en klimatomställning som skulle kunna göra Skandinavien näst intill obeboeligt.

Fredrik Erixon, chef för tankesmedjan ECIPE, varnar för att EU:s omfattande regleringar kan hämma innovation och teknologisk utveckling, uppger Tidningen Näringslivet.

Utöver detta har cirka 1 000 företagsledare undertecknat den så kallade Antwerpendeklarationen.

Företagsledarna menar att de omfattande regleringarna och detaljstyrningen kopplade till den gröna omställningen hotar den europeiska industrins överlevnad.

Missa inte: Återvinning ska bryta Kinas strypgrepp på kritiska marknaden. Dagens PS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS