Realtid

Klimatmål i konflikt: "Fattigare och kallare"

En bild på röken från skorstenarna på ett kraftvärmeverk. klimatmål
Alla är inte överens om att netto noll till år 2050 är en bra idé. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 03 okt. 2024Publicerad: 03 okt. 2024

Målet att världens utsläpp av koldioxid ska nå nettonoll till år 2050 skapar spänningar. Medan vissa varnar för allvarliga ekonomiska konsekvenser, anser andra att det går för sakta för att en klimatkatastrof ska kunna undvikas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den tidigare chefen för Bank of England, Mark Carney, varnar för att den globala övergången till nettonollutsläpp kan innebära stora risker för fastighetssektorn. Han menar att många äldre byggnader riskerar att bli ”strandade tillgångar” eftersom de inte kommer att klara de nya klimatkraven, rapporterar Financial Times.

”Det kommer att finnas en rad tillgångar som måste renoveras eller rivas och återanvändas”, säger Carney.

Han uppmanar därför fastighetsägare att agera proaktivt och inte förlita sig på att tidsfristerna för energikrav kommer att skjutas upp, då det vore en ”stor risk” att ta, säger han.

”Fattigare och kallare”

Även i politiska kretsar finns en oro. Bland annat i Storbritannien där konservativa Net Zero Scrutiny Group ifrågasätter de ekonomiska och sociala konsekvenserna av att följa nettonollmålet för snabbt.

Gruppen stödjer generellt målet att minska utsläppen, men kritiserar de ekonomiska och sociala kostnaderna som klimatpolitiken kan innebära, särskilt för låginkomsttagare. De hävdar att åtgärder som påskyndar övergången till nettonoll skulle kunna göra landet ”fattigare och kallare”, uppger The Week.

Samtidigt driver gruvbolaget Fortescues grundare och ordförande Andrew Forrest på för en ännu mer ambitiös omställning. Han anser att världen bör överge målet om nettonollutsläpp till 2050 och istället sträva efter ”verklig noll” till 2040, skriver CNBC.

Går för sakta

ANNONS

”Det är dags nu att lämna den bevisade fantasin om nettonoll 2050 och anta verklig noll 2040”, säger Forrest och betonar att teknologin redan finns för att uppnå detta​.

Fortescue har åtagit sig att sluta använda fossila bränslen i sina australiska gruvor senast 2030 och uppmanar andra företag att följa deras exempel.

”Till de ledare som säger ’vi kan inte göra det’ säger jag: lämna scenen och låt en ung eller klokare ledare ta över som kan göra det.”

Läs även:

Nokia ska nå netto noll 2040. Realtid

Chefsekonomen ska lyfta gröna näringens utmaningar. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS