Idag höjde Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter och flaggade samtidigt för ytterligare en höjning i år. Ekonomen Klas Eklund menar att det inte fanns något alternativ till höjningen – men säger också att han tycker att kan vara dags att slopa kravet på amorteringar.
Klas Eklund: ”Riksbankens höjning var nödvändig”
Mest läst i kategorin
– Jag tror att det var nödvändigt att göra det, för inflationen är för hög. Diskussionen innan var om de skulle höja med en kvarts eller en halv procent. Jag tror det var bra att de inte höjde så jättemycket, eftersom vi har en svag ekonomi med en fastighetssektor som har stora problem, säger Klas Eklund till Realtid.
Räcker den här höjningen?
– Själva säger de att de ska upp minst en kvarts procent till i höst. Jag hoppas att de ska slippa det och att inflationen vänder ner, men det är en öppen fråga, säger han.
Vad får det för konsekvenser om Riksbanken fortsätter att höja?
– Det blir ju mer problem i fastighetssektorn och det blir problem för de hushåll som är högt belånade. De tidigare räntehöjningarna har ju ännu inte slagit igenom fullt ut i hushållens plånböcker, men det kommer ju under sommaren och i höst.
Många är oroliga för vad som händer med SBB och hela fastighetssektorn. Hur går dina tankar? –Jag tror att vi kommer att få se en ganska stor omstrukturering av fastighetssektorn. Den är ju redan på gång. Hajarna kommer att sluka och stycka de svaga, men jag tror inte att det kommer att slå in i banksektorn, så det blir inte en systemkris på samma sätt som det blev till exempel i början på 90-talet.
Vad tror du att kombinationen av höjda räntor och problem för fastighetssektorn får för konsekvenser för vanliga bostadslånetagare?
– Det blir ju högre kostnader, både för de som har rörliga lån och för dem som sen ska lägga om bundalån till rörliga. Bostadsrättsföreningar kommer att få höja sina avgifter så att det blir dyrare att bo.
Har du någon tanke kring hur – och om – vissa grupper av personer och människor ska kompenseras för de här höjda utgifterna på något sätt?
– Det är ju en stor debatt och det har ju förekommit en del förslag om riktade insatser, till exempel barnbidrag och så vidare. Själv tycker jag till exempel att man bör överväga att slopa kravet på amorteringar. Jag tror också att staten skulle kunna gripa in och göra bostadsbyggandet lite mindre olönsamt genom att återinföra investeringsstödet, till exempel, säger han.
Nu är vi här i Visby under Almedalsveckan. Hur ser din höst ut efter sommaren?
– Det beror väl på Putin. Jag jobbar på en advokatbyrå, Mannheimer Swartling, och vi har haft väldigt mycket jobb – både med fastighetssektorn förstås men också med effekten av kriget och sanktionerna. Nu genomförs ju nya sanktionspaket hela tiden och det kanske kommer ännu mer i höst. Det vet vi inte. Men jag utgår ifrån att min vardag som ekonom kommer att präglas av inflation, räntor och krig även i höst. Tyvärr, säger Klas Eklund.
Se hela intervjun i Realtid-TV! https://www.youtube.com/watch?v=FqkBGw4VsaU