Realtid

Kinas gröna framsteg sätter press på väst

Kinas gröna framsteg sätter press på väst
Kinas framväxt som en grön supermakt sker vid en tidpunkt med spända relationer mellan många utländska huvudstäder och Peking. (Foto: Ng Han Guan/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 27 sep. 2024Publicerad: 27 sep. 2024

Kinas storsatsningar på förnybar energi håller på att förvandla landet till en grön supermakt. Detta kolliderar med det politiska trycket i väst om att göra sig oberoende av landet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kinas storsatsningar på förnybar energi håller på att förvandla landet till en grön supermakt. Detta kolliderar med det politiska trycket i väst om att göra sig oberoende av landet.

Kina står inför en massiv grön omställning där två tredjedelar av världens alla nya sol- och vindkraftsprojekt sker inom landets gränser. Men trots detta enorma framsteg är landets beroende av kol fortsatt ett stort hinder.

En viktig del i att på sikt minska användningen av fossila bränslen är att skapa en verklig energimarknad där priser och distribution styrs av marknadens utbud och efterfrågan, snarare än av statliga direktiv eller subventioner.

Något som fortfarande saknas i Kina, skriver Financial Times.

Läs mer: Stimulanspaket ska rädda Kina från fritt fall. Realtid

”Långtgående effekter”

President Xi Jinpings mål är att Kina ska nå sina klimatmål, med toppnivå för koldioxidutsläpp, till 2030 – och full koldioxidneutralitet till 2060.

I juli 2024 överträffade landet sitt eget mål sex år i förtid genom att installera över 1 200 gigawatt i sol- och vindkraftskapacitet. Detta kan förse hundratals miljoner hushåll med el varje år.

ANNONS

”Med tanke på omfattningen av allt Kina gör har deras förverkligande av nästan alla energimål långtgående effekter för klimatet och våra globala mål för utsläppsminskning”, säger Xuyang Dong, Kinaanalytiker vid Climate Energy Finance.

Men för att förse städer och fabriker med denna förnybara energi måste Kina investera motsvarande 8 000 miljarder svenska kronor i elnätet fram till 2030, samtidigt som den mäktiga kolindustrin måste försvagas för att tillåta en mer flexibel energidistribution.

Missa inte: Kinas nya sidenväg sågas: ”Skuldfälla”. Realtid

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Flera utmaningar

Men Kinas framväxt som en grön supermakt sker vid en tidpunkt med spända relationer mellan många utländska huvudstäder och Peking. Det finns också farhågor kring att stödja Kina när det utmanar USA dominans på flera områden.

För globala tillverkare kan Kinas gröna ambitioner i slutändan kollidera med det politiska trycket från västerländska regeringar som för närvarande försöker flytta produktionen ut ur Kina.

”När företag börjar räkna ut sina koldioxidutsläpp och eventuellt betala koldioxidskatter, eller dra nytta av koldioxidkrediter, kommer det att ske förändringar i leveranskedjorna,” säger Gopul Shah, direktör på Golden Agri-Resources, en stor palmoljeproducent med huvudkontor i Singapore.

Läs även: Internationell allians utmanar Kina: ”Starkare tillsammans”. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]