Realtid

KI: Lönekrav kan leda till åtstramning från Riksbanken

Finwire
Uppdaterad: 25 okt. 2022Publicerad: 25 okt. 2022

Nästa avtalsrörelse kommer ske mot en tuff bakgrund. Hög inflation kan leda till att arbetare vill ha kompensation i form av högre löner, men det kan bara förvärra problemet än mer, varnar Konjunkturinstitutet (KI).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nästa avtalsrörelse kommer ske mot en svår bakgrund i och med att högkonjunkturen klingar av samtidigt som inflationen stiger. En hög inflation gröper enligt KI ur löntagarnas reallöner. Samtidigt som produktiviteten stiger och företag är lönsamma kan arbetare kräva kompensation i form av löner.

Enligt KI kan kompensatoriska krav på högre lön vara kontraproduktiva och leda till en pris- och lönespiral som kan bli svår att hantera.

”På sikt är det viktigt att lönerna inte ökar snabbare än vad som är förenligt med inflationsmålet. Högre löneökningar än så skulle tvinga Riksbanken att strama åt penningpolitiken för att se till att inflationsförväntningarna inte blir för höga och därmed värna trovärdigheten för inflationsmålet. Detta skulle i sin tur leda till en sämre konjunkturutveckling och en högre arbetslöshet”, skriver KI i en kommentar.

KI bedömer att situationen med reallönerna har återhämtat sig 2026.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]