Realtid

Kärnkraftens tredubbla utmaning: tid, plats och pengar

Kärnkraftens
Vattenfall bedömer att byggstarten för ny kärnkraft kan ske tidigast två år efter regeringens löfte. (Foto: Christine Olsson/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 24 dec. 2024Publicerad: 24 dec. 2024

Sveriges planer på ny kärnkraft står inför tre avgörande utmaningar: tidspress, platsbrist och osäker finansiering. Detta framgår av en genomgång av nya uppgifter från flera håll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots regeringens löfte om byggstart före valet 2026 visar interna dokument från Vattenfall att byggstart tidigast kan ske 2028, rapporterar Aftonbladet.

Enligt möteshandlingar mellan Vattenfall och Strålsäkerhetsmyndigheten beräknas hela byggtiden ta tio år.

Missa inte: Regeringens kärnkraftsplaner i kris: ”Sinnessjuka belopp”. Realtid

Samtidigt avslöjar Affärsvärlden att sex av åtta platser som Energimyndigheten pekat ut som lämpliga för ny kärnkraft ägs helt eller delvis av tyska staten via energibolaget Uniper.

”Uniper äger platser som skulle vara intressanta för ny kärnkraft, som Barsebäck och Karlshamnsverken”, bekräftar regeringens kärnkraftssamordnare Carl Berglöf för tidningen.

Professorn skeptisk

För att lösa platsbristen har Vattenfall nu ansökt om att upphäva Biskopshagens naturreservat intill Ringhals för att kunna bygga där istället.

Situationen kompliceras ytterligare av att elförbrukningen i Sverige väntas dubbleras till 300 terawattimmar fram till 2045, skriver Dagens Industri. Lennart Söder, professor i elkraftsystem vid KTH, är skeptisk till utvecklingen.

ANNONS

Läs även: Industrin tar historiskt grepp om energiförsörjningen. Realtid

”Jag har svårt att se att Sverige kommer att förbli ett lågprisland för el som det ser ut nu. Alla vill ha el men ingen vill ha kraftverk”, säger han till tidningen.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Även Riksgälden är skeptisk

Samtidigt har regeringen bromsat andra energialternativ genom att stoppa 13 av 14 stora vindkraftsprojekt i Östersjön.

Detta trots att Sverige enligt Filip Johnsson, professor i energisystem vid Chalmers, har ”absolut bäst förutsättningar för vindkraft” i Europa.

Läs mer: Så kan du tjäna pengar på kärnkraftens comeback. Realtid

Riksgälden, som ska sköta finansieringen av kärnkraftsprojekten, har också uttryckt kritik mot regeringens optimistiska tidsplan, skriver Aftonbladet.

”Vi arbetar med indikativa tidsplaner för berörda myndigheter som löpande uppdateras i takt med att vi får klarhet i olika frågor”, kommenterar Vattenfall situationen.

ANNONS

Missa inte: 40 år efter katastrofen: Hundarna som överlevde strålningen. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Har du koll på årets bästa Sverigefonder?

Med en avkastning på över 20 procent ligger den här Sverigefonden i täten för att bli årets mest framgångsrika. Nu återstår bara några få handelsdagar innan vinnaren kan koras. Årets fondresultat visar på en imponerande utveckling där flera Sverigefonder har överträffat förväntningarna med en uppgång på över 20 procent, vilket är bättre än de breda […]