Sverige och 24 länder ska tredubbla den globala kärnkraftskapaciteten. Men det saknas hundratusentals kvalificerade arbetare i sektorn.
Kärnkraftens nya vår hotad i Sverige – och hela Europa
Mest läst i kategorin
Sverige har sex arbetande kärnkraftsreaktorer och enligt regeringen krävs minst tio stycken till år 2045 för att möta efterfrågan.
Satsningen är en del av Europas energiomställningsplan, där 25 länder har satt upp som mål att tredubbla den globala kärnkraftskapaciteten, skriver Bloomberg.
Kärnkraftens nya vår blir dock omöjlig utan de hundratusentals specialister som krävs för att svetsa, bygga och planera rätt.
I många länder tvingas ingenjörer och arbetare i sektorn skjuta upp sin pensionering – eller till och med återvända till jobbet, skriver Dagens PS.
En bråkdel av behovet utbildas
”Det vore konstigt om utbildningssystemet inte såg möjligheterna och adresserade frågan”, säger Carl Berglöf till Bloomberg.
Bara i Sverige krävs tiotusentals arbetare i Sverige. Ändå utbildas endast mellan 50 och 70 studenter specialiserade på kärnteknik.
Att importera arbetskraft från utlandet kommer inte att lösa problemet.
”Frankrike, Storbritannien och andra har samma problem som vi”, säger Ane Håkansson, professor i kärnfysik.
Miljarder läggs på att få fram personal
Franska industrin har skissat på en plan för att stärks yrkesutbildningen för arbetare, tekniker och ingenjörer inom kärnkraften.
Målet är att rekrytera 100 000 arbetare under det kommande decenniet.
I Storbritannien har kärnkraftsprojektet Hinkley Point C försenats på grund av arbetskraftsbrist och problem i leveranskedjan. Notan har skenat i väg med 61 miljarder dollar.
Brittiska regeringen och industrin satsar 763 miljoner pund på att öka lärlingsplatser och färdighetsträning för att få fram 123 000 kompetenta personer under detta decennium.
Läs mer:
Energijätte ”med usel historik” vill bygga kärnkraft i Sverige. Realtid
”En nationell satsning på ny kärnkraft är helt nödvändig”. Realtid