Regeringens mål att ha två nya stora kärnkraftsreaktorer i drift till 2035 ser ut att bli svåruppnåeligt. Det varnar regeringens egen kärnkraftssamordnare för i en färsk rapport.
Kärnkraft: Sverige hinner inte bygga reaktorerna i tid


Mest läst i kategorin
Enligt rapporten kommer den beräknade tiden för tillståndsprocesser och byggnation att göra det svårt att hinna med två reaktorer i tid. En ny statlig utredning visar att själva tillståndsprocessen kan ta upp till tio år.
”Hade man haft något år till, hade det varit mer sannolikt att nå målet”, säger Carl Berglöf till Aftonbladet.
Missa inte: Splittrad syn på kärnkraftens roll i energiomställningen. Realtid
För att uppnå målet måste minst två parallella projekt startas snarast. I rapporten står det att ”byggnation behöver komma igång snarast på fler än en plats och att förutsättningar skapas för nya förläggningsplatser”.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Planerar testanläggning
Men i dagsläget har endast Vattenfall ett pågående projekt för ny kärnkraft vid Ringhals. Några andra projekt har ännu inte startats, trots att aktörer som Fortum och Kärnfull Next undersöker möjligheterna att bygga nya reaktorer.
”Man kan inte bara lita på att Vattenfall löser målet vid Ringhals, utan man måste jobba på en till plats minst”, säger Berglöf.
Samtidigt satsar svenska kärnkraftsutvecklaren Blykalla på att bygga sin första småskaliga kärnreaktor redan till 2030.
Läs även: Kärnkraft i Storbritannien – 155 procent dyrare och 15 år försenat. Dagens PS
Senaste nytt
”Ambitiöst – men realistiskt”
Bolaget planerar att bygga en testanläggning vid Oskarshamns kärnkraftverk tillsammans med tyska Uniper, rapporterar Dagens Industri.
Testanläggningen, som kostar cirka 300 miljoner kronor och delvis finansieras av staten, ska utvärdera bolagets blykylda reaktordesign.
”2030 är ett väldigt ambitiöst mål, men fullt realistiskt som vi bedömer det”, säger Blykallas vd Jacob Stedman.
Läs även: Trippelutmaning hotar regeringens kärnkraftsplaner. Realtid
Kan hinna före regeringen
Blykalla siktar på att bygga små modulära reaktorer (SMR), en teknik som möjliggör snabbare och billigare byggnation jämfört med traditionell kärnkraft. Gävle och Studsviks industriområde utanför Nyköping är två av de platser som utvärderas.
”Att vi i Sverige själva kan utveckla och ha kontroll över teknik för fossilfri elproduktion är en stor fördel”, säger Stedman.
Om Blykallas planer lyckas kan bolaget därmed bli först med att bygga ny kärnkraft i Sverige – före regeringens planerade reaktorer.
Läs även: Mer kärnkraft: Billigare el men dyrt för staten. News55

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.