Realtid

Jens Henriksson: "Inflationen är övergående"

Swedbanks vd Jens Henriksson
Swedbanks vd Jens Henriksson. Foto: Anders Frick
Anders Frick
Uppdaterad: 31 mars 2022Publicerad: 31 mars 2022

Swedbank ser ett minskat inköp av sällanköpsvaror bland sina kortkunder, men vd Jens Henriksson är inte orolig för någon recession och tror att den ökade inflationsnivån är övergående.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024

Trots osäkerheten som kriget i Ukraina har medfört så indikerar Swedbanks kortstatistik att varken hotell- eller restaurangbranschen i Sverige har påverkats särskilt mycket. Däremot har inköpen av sällanköpsvaror minskat. Det berättade Jens Henriksson på Åre Business Forum idag.

– Jag tror att vi i Sverige kommer att se en ganska så OK tillväxt framöver, även om ökad inflation gör att hushållen kommer att få det lite sämre. Däremot är det farligt att vara alltför nattsvart om ekonomin, för det finns stora möjligheter framöver. Mycket talar dessutom för att inflationen är övergående, säger Jens Henriksson.

Enligt honom är kärnan i inflationsutvecklingen hur det går i avtalsrörelsen i mars nästa år.

– Visst ser vi en minskad konsumtion bland sällanköpsvaror, men glöm inte att svenskarna idag sparar mycket mer pengar än vad fallet var under 90-talets kris, säger Jens Henriksson.

Han är inte orolig för utvecklingen i Baltikum eftersom de tre baltiska länderna på senare år har gjort sig allt mindre beroende av Ryssland. Den största osäkerheten tror han snarare kommer att bli på andra ställen i Europa – inte minst Tyskland, där han tror att det kommer att uppstå diskussioner om gasransonering.

– Min samlade bild är att Europa kommer att hantera den nuvarande krisen bra, och jag ser ingen risk för recession. Däremot kan det bli problem med gas, vilket drabbar Tyskland – och börjar Tyskland hacka så börjar Europa att hacka, säger Jens Henriksson.

Hans största oro för tillfället är de följder som kriget får på länder som är beroende av Ryssland och Ukraina.

– Ta exempelvis Libanon. De får 80 procent av sitt vete från Ryssland och Ukraina, så Libanon har redan börjat ransonera. Bristen kommer att leda till svält och svält leder, förr eller senare, till flyktingströmmar i Europa, säger Jens Henriksson

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS