Realtid

Jan Scherman varnar för demokratins nedmontering: ”Vi måste se faran”

”Demokratier monteras ned steg för steg” säger Jan Scherman, som nu lanserar sin nya film Make Democracy Great Again. Foto: TT
”Demokratier monteras ned steg för steg” säger Jan Scherman, som nu lanserar sin nya film Make Democracy Great Again. Foto: TT
Anders Frick
Uppdaterad: 07 sep. 2023Publicerad: 07 sep. 2023

Make Democracy Great Again – det är namnet på tv-producenten Jan Schermans nya film. Den har premiär i morgon och sponsras av en rad tunga näringslivsprofiler. Realtid tog pulsen på Scherman, som för dagen befinner sig i Uddevalla för att hålla ett föredrag om demokrati.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024

Bortgångne Bicky Chakraborty (Elite hotels), Thomas von Koch (EQT), Leif Östling (ex-Scania), och Carl Bennet (Getinge) är några av de näringslivsprofiler som har bidragit med pengar till filmen. Producent är Jan Scherman, som tidigare bland annat har varit vd på TV4.

– Det finns många suveräna eldsjälar bland företagarna som står upp för vår demokrati och vill göra något. Du glömde förresten Birgitta och Conni Jonsson, stiftelsen Chelha med Mikael Ahlström och hela PEAB med infochefen Camila Buzaglo i spetsen, säger Jan Scherman till Realtid, och fortsätter:

– Det här är så fantastiskt. Jag har under åren lärt känna många i det privata näringslivet, inte minst under det decennium jag själv var börs-vd på TV4. Jag har fikat och lunchat med dessa personer, och ofta fått ett handslag direkt över bordet när jag bett om pengar, säger han.

Jan Scherman berättar att PEAB har köpt visningsrätt till filmen och ska visa den i sin egen PEAB-skola för alla nyanställda. Conni Jonsson planerar att göra likadant också med alla företag i EQT-koncernen.

– Jag hoppas att fler följer efter, så kanske detta startar en folkrörelse för demokratin, säger han.

Vad handlar då filmen om? Jo, i ”Make Democracy Great Again” vill Jan Scherman visa att läget är kritiskt – men också inge hopp och att det finns en chans att vända utvecklingen.

– Jag får intrycket att de flesta tror att demokratin sitter säkert. De flesta tar den för given. När jag har berättat för vänner och bekanta att det just nu bara är 13 procent av världens länder som är fullvärdiga demokratier så brukar svaret bli – ”Va, är det sant?” Och så brukar man lägga till – ”Men här hemma hos i Sverige är det väl lugnt…?” Siffran kommer från det ansedda och oberoende amerikanska institutet ”Freedom House”, som undersökt läget för demokratin i världen sedan slutet av 1940-talet, säger Jan Scherman.

I filmen medverkar bland annat Annie Lööf, tidigare partiledare för Centerpartiet, samt journalisten Helle Klein, som numera är chef på Sigtunastiftelsen.

ANNONS

– Filmen ställer många frågor utifrån det kritiska läget med stenhård polarisering, hat och hot på nätet, misstro mot etablerade politiska partier och medier och inskränkningar i yttrandefriheten. Allt detta världen över. Svaret på frågan om vad som bör göras är att jag vill att de som ser filmen ska börja diskutera! Alltså, att de som ser filmen faktiskt inser att vi inte kan ta demokratin för given. Var och en måste engagera sig. Det här är ingen fråga för en statlig kriskommission, enligt sedvanlig svensk reflex när problem ska lösas, säger Jan Scherman.

Vilka likheter och skillnader finns med tv-dokumentärserien ”Länge leve demokratin” som du gav ut 2018?
– Då handlade mycket om att faktiskt dokumentera att demokratin är under press. Nu reser jag runt i världen och ser mörkret, men letar efter ljuset – hoppet, säger han.

Vad händer nu och närmast efter filmpremiären?
– Nu ska jag på turné i Sverige och vara med vid så många filmvisningar som möjligt. Det är Folkets Hus och Parker som är biodistributör med 160 biografer från norr till söder. Och tanken är att göra detta i form av ”Bio och Samtal”. Jag är redan inbokad till början av februari nästa år, säger han.

Vad blir nästa filmprojekt?
– Jag har en spännande ny filmidé som också ska handla om demokrati, men med en enskild människa som utgångspunkt. Sedan ska jag skriva en bok om demokratin, också med en enskild människa i centrum. Om jag hinner så vill jag göra en ny version av min bästsäljare ”Den svenska korvresan”, som kombinerar korvkunskaper med samhällsreportage från hela landet, säger Jan Scherman.

Du brukar säga att demokratier inte störtas genom statskupper, med undantag när militären tog makten i Grekland 1967. Varför det?
– Demokratier monteras ned steg för steg och vi själva anpassar oss. Vi måste se faran i dessa steg. Spionerilag för svenska medier, angiverilagar för lärare och sjukvårdspersonal, undersökningar av flyktingars ”vandel” och många andra exempel. Inte minst det oförsonliga och aggressiva debattklimatet. Hur jag själv gör i detta sammanhang är av avgörande betydelse. Vi måste alla bli ”demokratibyggare”, som en av de medverkande i filmen säger. Och som sagt i filmen får vi träffa många engagerade personer som verkligen är just demokratibyggare. Det inger hopp, säger Jan Scherman.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS