Stater i väst borde ta större ansvar i gruvbranschen för att motverka Kinas inflytande. Det är rådet från en investerare.
Investerare vill ha mer statlig inblandning i gruvbranschen


Mest läst i kategorin
I KORTHET
-
Gruvindustrin brottas med hög risk och geopolitisk osäkerhet trots ökad efterfrågan på kritiska råvaror.
-
Investeraren Oskar Lewnowski föreslår att staten skapar lager av viktiga metaller för att minska marknadens sårbarhet.
-
Han jämför detta med USA:s strategiska oljereserv från 1970-talet och anser att en liknande lösning behövs idag.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Normalt brukar aktörer på en marknad vilja ha begränsad statlig inblandning. Bättre med en marknad som låter de bästa företagen vinna snarare än att staten ger sig in på den, resonerar många företagsledare.
Det finns dock en bransch som inte vill ha mindre utan mer statlig inblandning: gruvbranschen. Det gäller åtminstone Oskar Lewnowski, som är en av de ledande figurerna i finansieringen av gruvdrift i världen.
Missa inte: Lista: Strategiska metallerna som Kina använder mot USA. Realtid
Hans företag, Londonbaserade Orion Resource Partners, investerar i gruvprojekt runt om i världen, en bransch som har blivit synnerligen viktig under de senaste åren.
Gruvbranschen är oförutsägbar
Efterfrågan på många kritiska råvaror har nämligen stigit kraftigt från flera olika håll.
Dels behöver vår allt mer avancerade elektronik förses med metaller som utvinns ur mineraler, ofta på svårtillgängliga platser, dels har försvarsindustrin ett allt större behov av detta också.
Det hade kunnat vara en ren guldgruva för gruvindustrin – men så har det inte blivit, åtminstone inte för alla. Branschen är nämligen notoriskt svår att slå sig fram i på grund av hög risk och geopolitisk osäkerhet.

Tips: Det riktiga värdet finns i skuggan av guld
Guld i all ära men det finns något i ädelmetallens skugga som investerare missat och borde fokusera på i stället.
Ett exempel är ett projekt att bryta nickel i Brasilien som Orion var med och finansierade. På ytan såg allt ut att vara upplagt för succé eftersom nickel bland annat behövs i elektriska bilbatterier.
Snart stod det dock klart att kostnaderna för projektet ökat kraftigt – samtidigt som Kina börjat producera stora mängder nickel till ett lägre pris i Indonesien, skriver Bloomberg.
Senaste nytt
Strategisk reserv
Därför önskar Lewnowski att staten ska börja köpa in mer kritiska råvaror och ha ett lager för att marknaden inte ska vara lika utlämnade till kraftiga svängningar – speciellt när det är Kina som ligger bakom dem.
Missa inte: Koppartullar allt närmare – priset stiger. Realtid
Han jämför situationen med oljekrisen på 1970-talet.
”När det började införas oljeembargon och priserna på de fossila bränslena ökade skapade USA en strategisk oljereserv. Något sådant kommer att behöva hända igen”, säger Lewnowski.
USA:s president Donald Trump beslutade nyligen att landet ska investera i ökad produktion av kritiska råvaror. Försvarsministeriet ska bland annat få tillgång till finansiering av nya gruvprojekt, skriver Bloomberg.

Kinas järngrepp om metallerna – ett hot mot väst
Jordartsmetaller är avgörande för grön teknologi och avancerade vapensystem.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.