Inflationstakten fortsätter bromsa in
Mest läst i kategorin
Inflationstakten enligt KPI var 9,7 procent i maj 2023, en minskning från april då den var 10,5 procent. Månadsförändringen från april till maj var 0,3 procent enligt KPI. Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) var 6,7 procent i maj.
– Fortsatta prissänkningar för el och livsmedel bidrog till den lägre inflationstakten i maj, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.
Räntekostnaderna fortsatte att öka i maj, vilket de har gjort sedan början av 2022. Därutöver höjdes priserna för varor och tjänster inom rekreation och kultur, där det främst var övriga fritidsvaror och paketresor som bidrog till uppgången. Priserna steg också för kläder, hotellövernattning och restaurangbesök.
Prisökningarna motverkades av att livsmedelspriserna gick ned med 0,4 procent. Sänkta priser noterades även för el och drivmedel.
Inflationstakten enligt KPI, det vill säga förändringen i KPI från samma månad föregående år, var 9,7 procent i maj 2023. Detta är en minskning från april då inflationstakten var 10,5 procent.
Inflationstakten i maj påverkades främst av ökade räntekostnader som bidrog med 3,2 procentenheter. Föregående månad var motsvarande siffra 3,0 procentenheter. Livsmedelspriserna har också ökat under det gångna året, där det främst var mjölk, ost och ägg som bidrog till inflationstakten.
Avgifterna för hyres- och bostadsrättslägenheter steg med 4,0 procent jämfört med maj 2022. Transportpriserna ökade också, vilket främst beror på högre priser för bilar och transporttjänster.
Ytterligare bidrag till inflationstakten kom från prisökningar för kläder, hushållsvaror, rekreationstjänster, hotellövernattning, restaurangbesök samt diverse varor och tjänster.
Prisökningarna motverkades av lägre priser för el och drivmedel.
Inflationstakten enligt KPIF, som till skillnad från KPI inte påverkas av ändrade räntesatser på hushållens bolån, var 6,7 procent i maj. Det är en nedgång jämfört med april då motsvarande siffra var 7,6 procent.
Inflationstakten beräknad exklusive energiprodukter (KPIF-XE) var 8,2 procent i maj, vilket är en nedgång jämfört med april då den var 8,4 procent.