Inflationstakten enligt KPI var 4,5 procent i februari 2024, en nedgång från januari då den var 5,4 procent. Månadsförändringen från januari till februari var 0,2 procent enligt KPI. Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) var 2,5 procent i februari.
Inflationstakten enligt KPI 4,5 procent i februari
Mest läst i kategorin
– Lägre elpriser bidrog till att boendekostnaderna sjönk i februari, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.
KPI ökade med 0,2 procent från januari till februari. Under motsvarande period föregående år steg priserna med 1,1 procent.
Månadsförändringen i februari påverkades framför allt av att elpriserna sjönk, vilket bidrog till lägre boendekostnader samtidigt som hyrorna för hyresrätter höjdes. Ytterligare var det säsongsnormala prisökningar på kläder. Det var även prisökningar för drivmedel, tjänster inom rekreation och kultur samt för restaurang- och hotellbesök.
Inflationstakten enligt KPI, det vill säga förändringen i KPI från samma månad föregående år, var 4,5 procent i februari 2024. Det är en nedgång från januari, då inflationstakten var 5,4 procent.
Inflationstakten i februari påverkades framför allt av ökade boendekostnader, där de främsta bidragen kom från hyror i hyresrätter, månadsavgifter för bostadsrätter samt räntekostnader för egnahem och bostadsrätter. Uppgången i boendekostnaderna mildrades av lägre elpriser.
Ytterligare så gick priserna upp för varor och tjänster inom rekreation och kultur, restaurangbesök samt kläder.
Förutom de lägre elpriserna motverkades prishöjningarna även av att drivmedelspriserna har sjunkit sedan motsvarande månad föregående år.
Inflationstakten enligt KPIF, som till skillnad från KPI inte påverkas av ändrade räntesatser på hushållens bolån, var 2,5 procent i februari. Motsvarande siffra för januari var 3,3 procent.
Inflationstakten beräknad exklusive energiprodukter (KPIF-XE) var 3,5 procent i februari, en nedgång jämfört med januari då den var 4,4 procent. Det är den lägsta noteringen sedan mars 2022.