Svenska industrikoncerner går samman i en unik kraftsamling, vid namn Industrikraft, för att säkra landets framtida elförsörjning.
Industrin tar historiskt grepp om energiförsörjningen
Mest läst i kategorin
17 av Sveriges största industriföretag är beredda att medfinansiera utbyggnaden av ny kärnkraft, samtidigt som de kräver ökat stöd för vindkraft.
”Vi tror att Sverige och Alfa Laval (börskurs Alfa Laval) mår bra av att vi fortsatt är ett ledande industriland”, säger tillverkningsbolagets vd, och tillika ordförande för Industrikraft, Tom Erixon till Dagens Industri.
Missa inte: Gaseldning rekordökar när tysk vindkraft sviker. Realtid
För detta krävs enligt honom en stabil och långsiktig energipolitik.
Akut läge
Tunga industrijättar som Volvo (börskurs Volvo), ABB (börskurs ABB), Boliden (börskurs Boliden), SSAB (börskurs SSAB) och Volvo Cars (börskurs Volvo Car) har anslutit sig till Industrikraft.
Målsättningen är att få till en ny kärnkraftsuppgörelse mellan industrin, politiken och elproducenterna inom ett år.
Läs mer: Fyra kärnkraftverk får förlängd livstid: ”En stor seger”. Dagens PS
Behovet är nämligen akut. Branschorganisationen Teknikföretagen varnar för att enbart industrin kommer att behöva 70 till 80 terrawattimmar ny el till 2035, skriver Dagens Industri.
Detta samtidigt som hotet mot Sveriges elförsörjning har förvärrats efter att en rad vindkraftsprojekt på sistone har lagts ner.
Industrins satsning i energifrågan markerar ett trendbrott. Flera svenska bolag har tidigare varit delägare i finska kärnkraftsprojekt och nu kan liknande lösningar bli aktuella igen.
Missa inte: Nytt larm om elkablarna: Tänk om. News55
”Som industri har vi inget egenintresse generellt att bli delägare i energiproduktion. Men om det kommer till en punkt då det är viktigt för projektens genomförande att det finns ett ’skin in the game’ från industrin så kommer den diskussionen att hanteras”, säger Erixon.
Teknikföretagen understryker samtidigt att kärnkraften ensam inte kan lösa energibehovet.
Teknikneutralt
Organisationen efterlyser ett teknikneutralt statligt stöd som omfattar alla fossilfria kraftslag – inklusive vindkraft.
De föreslår bland annat att staten ska ta över kostnaden för att ansluta havsbaserade vindkraftsparker till stamnätet och erbjuda förmånliga statliga lån på samma villkor som kärnkraftsföretagen.
Totalkostnaden för den planerade kärnkraftsutbyggnaden beräknas till 400 miljarder kronor i dagens prisläge, där staten enligt regeringens utredare ska stå för 300 miljarder i lånekapital.
Läs mer: Så kan du tjäna pengar på kärnkraftens comeback. Realtid
”Vi anser att elsystemet är en samhällsnytta som måste fungera för att hela samhället ska funka”, säger Miriam Münnich Vass, näringspolitisk expert på Teknikföretagen.
Samtidigt varnar organisationen för att regeringens mål om ny kärnkraft till 2035 kan vara överoptimistiskt.
Missa inte: ABB och Blykalla ska bygga framtidens kärnkraft. Realtid