Realtid

IMF ber Storbritannien ompröva skattesänkningar

Realtid.se
Uppdaterad: 28 sep. 2022Publicerad: 28 sep. 2022

Den brittiska valutan har rasat mot både dollarn och euron de senaste dagarna, efter att Storbritanniens nya finansminister Kwasi Kwarteng presenterade Liz Truss-regeringens nya ekonomiska plan i slutet av förra veckan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024

Den nya regeringen har föreslagit de största skattesänkningarna sedan 1970-talet, både för hushåll och företag, skattesänkningar på totalt 45 miljarder pund, enligt Financial Times.

Det är inte bara marknaden som nu reagerar starkt på planen. Nu har även Internationella valutafonden (IMF) markerat.

– Med tanke på det ökade inflationstrycket i många länder, inklusive Storbritannien, rekommenderar vi inte stora och oriktade finansiella paket i nuläget. Det är viktigt att finanspolitiken inte sker på bekostnad av penningpolitiken, heter det i ett uttalande från IMF som har återgivits av flera internationella medier.

Fonden uppmanar nu Storbritannien att ompröva sina skattesänkningar och varnar för att de kan skicka redan stigande inflation ännu högre.

Realtids Per Lindvall anade att den här stormen skulle komma redan i samband med Liz Truss tillträde, så här skrev han bland annat då:

”Med en urholkad industriell bas, som genom självskadebeteendet brexit gravt försvårat exporten till dess största marknad så, så ser det jobbigt ut för Storbritannien. Den möjligen största fördelen som Storbritannien har gentemot Italien är att man har en flytande valuta som man, än så länge, har lyckats finansiera sig med. Om det nu är en fördel. Deutsche Banks ser risken att pundet kan falla med 30 procent, om vindstyrkan når över 10 på nämnda Beaufortskala. Ska man döma av Liz Truss probleminsikt så har hon lagt ut kursen, genom stora skattesänkningar och stora energisubventioner, i riktning just mot denna storm och punktera omvärldens förtroende för en ekonomi som redan tar in vatten.”

Kreditbyrån Moody’s varnade i en ny analys som Financial Times rapporterat om att de stora skattesänkningarna skulle leda till ökade lånekostnader och lägre tillväxt, men sänkte ändå inte Storbritanniens kreditbetyg.

Marknaden räknar nu på en styrränta på 6,25 procent till maj, vilket i så fall blir den högsta nivån på 25 år. I skrivande stund är styrräntan i Storbritannien 2,25 procent.

ANNONS

IMF har bett finansminister Kwarteng att han ska förtydliga och omvärdera paketet. Det brittiska finansdepartementet utfärdade senare ett uttalande och sa att det skulle ge ytterligare detaljer i november.

Under natten till tisdag steg pundet till 1 procent efter ett fall med mer än 6 procent de senaste fem dagarna. Det var inte mer än ett år sedan som ett pund var värt 1,40 dollar, medan man måste gå tillbaka till 2008 för att se när pundet senast var värt 2 dollar.

Senast pundet var lika svagt mot dollarn som under de sista dagarna var 1985, då världens stormakter gick samman för att minska dollarns värde.

I måndagens besked gjorde Bank of England klart att det i nuläget inte är lämpligt att höja räntan, och att det eventuellt kommer att göras vid nästa räntemöte för att få ner inflationen till målet på 2 procent.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS