Ikea satsar på klimatvänliga lösningar som både minskar utsläpp och sparar pengar: ”Det är den största ekonomiska omställningen sedan industrialiseringen.”
Ikea-chefen: Klimatåtgärder ger "massiva ekonomiska fördelar"
Mest läst i kategorin
Vid FN:s klimatmöte COP29 i Baku var Ikeas vd Jesper Brodin tydlig med sitt budskap: Hållbarhet är en affärsmöjlighet, inte en börda.
”Vår transformation har börjat och är oåterkallelig. Det har inget med politik att göra”, säger han i en intervju med Fortune.
Brodin framhåller att företag som investerar i klimatåtgärder redan ser stora ekonomiska fördelar.
Missa inte: Stort tapp för Ikea: ”Inte upplevt något liknande sedan 2008”. Realtid
Ikea har exempelvis återvunnet över 90 procent av materialen i vissa produkter, vilket minskat både kostnader och koldioxidutsläpp. Möbeljätten har också satsat på återbruk och dessutom har blivit koldioxidneutral i sina varuhus efter att ha satsat motsvarande över 43,5 miljarder kronor på förnybar energi.
”Klimatsmarta lösningar är kostnadssmarta lösningar”, säger Brodin.
Otillräckliga
Trots detta verkar klimatfrågan ha låg prioritet i vissa delar av världen.
Förhandlingarna i Baku kantades av kritik från utvecklingsländer, som beskrev de finansiella löftena från rika nationer som otillräckliga. I USA är det dessutom sannolikt att Donald Trumps nya administration drar sig ur Parisavtalet.
Men Brodin låter sig inte avskräckas.
”Avkarboniseringen är den största ekonomiska omställningen sedan industrialiseringen”, säger han.
Läs även: Ikea storsatsar – bygger nytt i New York. Dagens PS
Fått kritik
Samtidigt har Ikea återkommande fått kritik för greenwashing och för att deras affärsmodell bygger på kortlivade produkter och en hög material- och energianvändning.
Även om företaget satsar på miljövänliga och klimatsmarta lösningar blir resultatet ändå en ohållbar konsumtion.
”Ikeas affärsmodell inte är en hållbar affärsmodell utan denna affärsmodell representerar faktiskt den typ av produktion och konsumtion som lett till att om alla på jorden hade ett lika stort avtryck som vi svenskar, skulle vi behöva cirka fyra jordklot i stället för det enda vi har,” skrev bland andra tre miljöforskare förra året i en debattartikel i Aftonbladet.
Missa inte: Serneke: ”Grön omställning måste mätas ekonomiskt”. Realtid