Efter fyra decennier av kärnkraftsstopp tas nu det första spadtaget för en ny reaktor i Sverige. Ett samriskbolag mellan tyska energijätten Uniper och svenska Blykalla har påbörjat bygget av en testreaktor vid Oskarshamns kärnkraftverk.
Historiskt: Sverige bygger första reaktorn på 40 år
Mest läst i kategorin
”Det är en milstolpe för vårt företag och en milstolpe för Sverige”, säger Blykallas vd Jacob Stedman till Bloomberg.
Anläggningen ska enligt planerna stå klar redan i sommar, med provdrift från tredje kvartalet.
Missa inte: Splittrad syn på kärnkraftens roll i energiomställningen. Realtid
Testanläggningen, som utvecklas av Swedish Modular Reactors, kommer inte att producera el eller använda kärnbränsle. Istället ska den användas för att testa säkerhetssystem och processer för en ny generation små modulära reaktorer (SMR).
Då tas reaktorn i drift
Det handlar om betydligt mindre enheter än dagens svenska reaktorer.
Den första fullskaliga SMR-reaktorn planeras få en kapacitet på 70 megawatt, jämfört med över 1 000 megawatt för de befintliga reaktorerna.
Läs även: Vindkraften blåser förbi kärnkraften. Dagens PS
Enligt planerna ska den första kommersiella reaktorn kunna tas i drift vid decennieskiftet.
Kritiserad satsning
Projektet har hittills säkrat finansiering på 300 miljoner kronor, varav en tredjedel kommer från staten.
Men satsningen är inte okontroversiell. Kritiker pekar på att förnybar energi som sol och vind fortsätter att bli allt billigare.
Missa inte: 40 år efter katastrofen: Hundarna som överlevde strålningen. News55
”Utmaningen med ny kärnkraft är att det tar mycket lång tid att bygga och historiskt har varit extremt dyrt. Men med våra SMR har vi en lösning som kommer att bli mycket billigare och snabbare”, säger Stedman.
Unipers motiv
För Uniper, som driver Oskarshamn 3 och har ägarintressen i andra svenska reaktorer, handlar engagemanget främst om forskning och utveckling.
”Vi gick in i partnerskapet för att hjälpa till att utveckla SMR-teknologin och möjligheterna den erbjuder för ny kärnkraft, men framförallt för att stimulera forskning och utveckling, vilket vi också behöver för de befintliga anläggningarna”, förklarar Unipers Sverigechef Johan Svenningsson.
Läs mer: Kärnkraftens tredubbla utmaning: tid, plats och pengar. Realtid