Realtid

Havsbaserad vindkraft når inte klimatmålen

En bild på vindkraftverk ute till havs. I förgrunden syns silhuetten av en man med en surfingbräda.
Även Sverige har problem med den havsbaserade vindkraften. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 19 nov. 2024Publicerad: 19 nov. 2024

Den globala industrin för vindkraft till havs kämpar med höga kostnader, försenade projekt och politiska hinder. Nu varnar experter att klimatmålen för 2030 kan bli omöjliga att nå.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter en turbulent period för den havsbaserade vindkraften riskerar förväntningarna på att tredubbla den globala kapaciteten av förnybar energi att gå om intet, rapporterar Reuters.

Vindkraft till havs spelar en nyckelroll i många länders strategier för att minska koldioxidutsläpp och producera el nära befolkningstäta kustområden. Men industrin har drabbats hårt av att genomsnittskostnaden för vindkraftverk till havs har ökat med 30–40 procent på bara två år.

Missa inte: Europa riskerar förlora nyckelindustrier till Kina. Realtid

Detta sätter företag under press och får många att omvärdera sina investeringar.

”Vi är ganska långt ifrån dessa mål”, säger Soren Lassen, chef för forskning om havsbaserad vindkraft vid konsult- och analysföretaget Wood Mackenzie.

Samtidigt varnar chefen för Internationella byrån för förnybar energi, Francesco La Camera, för att den globala kapaciteten för vindkraft till havs sannolikt kommer att hamna en tredjedel under målet för 2030.

USA och Europa halkar efter

I USA har regeringen satt ett mål att havsbaserad vindkraft ska nå 30 gigawatt till 2030 – men endast 200 megawatt har tagits i bruk hittills. Situationen förvärras ytterligare av politisk osäkerhet, där presidentvalet och en möjlig förändring i energipolitiken ökar riskerna för nya projekt, enligt Michael Mueller från energiföretaget RWE.

ANNONS

I Europa är bilden liknande.

Länder som Storbritannien, Tyskland och Nederländerna väntas endast nå 60–70 procent av sina mål. Samtidigt kämpar mindre länder som Belgien och Danmark med höga kostnader och långsamma processer.

Sverige står inför liknande utmaningar. Trots ambitiösa mål och en stark potential för havsbaserad vindkraft, hindras utvecklingen av flera faktorer.

Läs även: Stort haveri för ny vindkraft – trots rekord. Dagens PS

ANNONS

Kina går mot strömmen

Trots globala utmaningar utmärker sig Kina genom att expandera sin havsbaserade vindkraft med stöd av statliga subventioner och lågkostnadsfinansiering.

Kina stod för över hälften av världens nya offshorekapacitet 2023 och förväntas installera upp till 16 gigawatt årligen under de kommande åren.

Rebecca Williams, vice vd för Global Wind Energy Council, betonar att politiska åtgärder är avgörande för att nå målen.

ANNONS

”Målet i sig sätter inte upp turbiner i vattnet”, säger hon enligt Reuters.

Lär även: Nytt larm om elkablarna: Tänk om. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS