Mellanöstern, särskilt Gulfstaterna, håller snabbt på att bli en ledande region för förnybar energi – med en tillväxttakt som endast överträffas av Kina.
Här planeras grön el för 700 000 hushåll – dygnet runt
![Energi](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Frealtid.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F01%2FR8zhzEJk-Untitled-1200-x-600-px.png&w=1200&q=75)
![Gabriella Lahti](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Frealtid.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F01%2FGabriella-Lahti-300x300.png&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
Mellanöstern, känt för sina rika oljereserver, är nu också en av världens snabbast växande regioner för förnybar energi, skriver Financial Times.
Förenade Arabemiraten (UAE) och Saudiarabien driver på utvecklingen med ambitiösa projekt som syftar till att utvidga sina energikällor och frigöra fossila bränslen för export.
Missa inte: Abu Dhabi-bolag vill bli störst på förnybar energi. Realtid
Enligt en rapport från International Renewable Energy Agency (Irena) utgör regionen idag mindre än en procent av världens totala kapacitet för förnybar energi.
Oljejätten satsar på batterier
Samtidigt är det där som den snabbaste tillväxten sker, utanför Kina.
I början av året meddelade UAE:s statligt ägda energibolag, Masdar, att de kommer bygga världens största sol- och batterianläggning i Abu Dhabi.
Läs även: Regimskifte skakar Mellanöstern: ”Vändpunkt i landets historia”. Dagens PS
Anläggningen kommer kunna lagra tillräckligt med energi för att förse 700 000 hushåll med el, även när solen inte skiner.
Samtidigt annonserade Saudi Aramco, världens största oljebolag, att de satsar på litiumproduktion, en kritisk komponent i batteritillverkning – med planerad start 2027.
50 procent förnybar energi
Saudiarabien har som mål att generera 50 procent av sin energi från förnybara källor till 2030, vilket kräver en snabb och omfattande expansion av kapacitet.
Gulfstaterna har generellt sett utmärkta förutsättningar för solenergi, menar Vegard Wiik Vollset, chef för förnybar energi på det norska energikonsultföretaget Rystad.
”Om de kan producera elektricitet billigare än gas, kan de istället exportera gasen”, säger han till Financial Times.
Missa inte: Varför är våra elräkningar dubbelt så höga som USA:s? News55
Ambitiösa planer
För att nå detta mål skulle Saudiarabien behöva installera 130 GW förnybar kapacitet på bara några år – tillräckligt för att förse omkring 25 miljoner hushåll med el.
Detta ställer höga krav på infrastruktur och leveranskedjor.
Lyckas Gulfstaterna genomföra sina ambitiösa planer skulle det inte bara innebära en transformation av deras energimarknader, utan också stärka deras ställning som globala exportörer av både fossila bränslen och grön energi, skriver Financial Times.
Läs mer: Gröna fonden som helt ratar förnybar energi. Dagens PS