03 apr. 2025

Realtid

Här dör drömmen om bostäder vid Medelhavet

här
Brittisk press kallar Spaniens skatt för ett "krig mot brittiska semesterbostäder". (Foto: Unsplash/Canva)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 01 apr. 2025Publicerad: 01 apr. 2025

Spanska regeringens nya 100-procentskatt på utländska bostadsköp är är kulmen på en akut bostadskris där lokalbefolkningen inte längre har råd att bo kvar i sina egna kvarter. För britter och andra icke-EU-medborgare som drömmer om en bostad i solen kan konsekvenserna bli omfattande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I KORTHET

  • Spaniens regering föreslår en 100-procentskatt på bostadsköp av icke-EU-medborgare, detta för att motverka spekulation och en akut bostadskris med snabbt stigande hyror.
  • Bristen på tillgängliga och prisvärda bostäder har lett till social oro. Lokala invånare tvingas lämna sina hem samtidigt som miljoner bostäder står tomma.
  • Åtgärden möts av både kritik och oro, särskilt från brittiskt håll och delar av den spanska oppositionen.

Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid

När 62-åriga Marga Aguilar öppnade dörren en vanlig morgon i Barcelona fann hon ett besked som fick hennes ben att vika sig.

Den holländska investeringsfond som hade köpt den fastighet där hon hade bott i 33 år ville vräka henne och hennes 92-årige far – inom en månad.

Missa inte: Spansk bostadskris i nomadernas spår. Realtid

”Vi vet inte vart vi ska ta vägen – vi har inte råd att bo någon annanstans”, berättar hon för New York Times.

Vill skydda lokalbefolkningen

Aguilars öde illustrerar den bostadskris som nu fått Spaniens socialistiska regering att vidta drastiska åtgärder: en 100-procentsskatt på bostäder köpta av icke-EU-medborgare som inte bor i landet – samt ett eventuellt totalt köpförbud för samma grupp.

Enligt premiärminister Pedro Sánchez handlar reformen om nödvändiga åtgärder för att skydda lokalbefolkningen i ett land där hyrespriserna har stigit med 80 procent under det senaste årtiondet.

ANNONS

”Bara under 2023 köpte icke-EU-medborgare ungefär 27 000 bostäder i Spanien. De gjorde det inte för att bo i dem, de gjorde det inte för att deras familjer skulle ha någonstans att bo – utanför att spekulera”, säger Sánchez enligt The Guardian.

Fyra skäl: Nu vill svenskarna köpa hus i Spanien

Trots den nya skatt som infördes i Spanien för utlänningar som flyttar in, är det stekhett mål för svenska fastighetsköpare. Detta har hänt.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Överturism och spekulation

Situationen i spanska storstäder har nått bristningsgränsen.

Barcelona, som lockar hela 15 miljoner turister årligen, blir nu först i Europa med att helt avveckla Airbnb-licenser senast 2028, skriver New York Times.

Läs även: Stopp för resor till svenskparadiset: Mallorca protesterar. News55

Demonstranter har tagit till gatorna med plakat som ”turister åk hem” – och i vissa fall till och med sprutat vatten på besökare, skriver Euronews.

”I stadskärnan har hyrorna ökat med 21 procent på bara ett år, med priser som sällan faller under 2 000 euro per månad”, säger Quique Villalobos, talesperson för stadsplanering och bostäder vid Madrids sammanslutning av grannskapsföreningar, till Euronews.

ANNONS

Bor hos föräldrarna

För en genomsnittlig spanjor är situationen ohållbar.

Unga spanjorer bor kvar hos föräldrarna till i genomsnitt 30,4 års ålder – vilket är den fjärde högsta siffran i EU.

Enligt spanska centralbanken lägger nästan hälften av landets hyresgäster 40 procent av sin inkomst på hyra och räkningar, jämfört med EU-genomsnittet på 27 procent.

Spanska regeringen går till frontalangrepp mot techeliten

Spaniens premiärminister lanserade i veckan ett dramatiskt förslag: Kräv digital ID-verifiering för alla användare av sociala medier i EU.

Experten: Inte det som är problemet

Men alla är inte övertygade om att turistskatten löser problemet.

Carles Vergara-Alert, professor i finans vid IESE Business School, hävdar att den verkliga boven är bristande nybyggnation.

ANNONS

”Spaniens bostadsunderskott beräknas till omkring 600 000 enheter i slutet av detta år. Den verkliga lösningen handlar om att öka utbudet, inte beskatta utländska köpare”, skriver han i The Conversation och påpekar att 95 procent av landets bostadsbestånd byggdes före 2009, när finanskrisen slog till.

Missa inte: Köpläge i Spanien – men bara för svenskar? Dagens PS

Brittisk oro över konsekvenserna

För britter, som efter Brexit tillhör den grupp icke-EU-medborgare som skatten riktar sig mot, har oron varit påtaglig.

Brittisk press har reagerat kraftigt på förslaget, där en tidning kallade det ett ”krig mot brittiska semesterbostäder”.

En annan tidning har beklagat den ”brutala skattehöjningen”, skriver The Guardian.

Läs även: Dryga böter och höjd moms på turisters Airbnb-boende i Spanien. News55

Miljontals tomma bostäder

ANNONS

Spaniens opposition, ledd av Partido Popular (PP), har sagt att de inte kommer att stödja regeringens ”främlingsfientliga” åtgärd i de regioner som de styr.

Ännu är det dock oklart exakt när och hur skatten ska implementeras.

Pensionärsparets dröm i spillror – blev hemlösa

Paret pensionerade sig tidigt – båda var 62 år – och planerade för en skön tillvaro i Italien. Men i stället blev de hemlösa och hamnade till en början i en mardröm.

Frågan är också om den verkligen löser Spaniens bostadsproblem – eller bara flyttar det till andra delar av marknaden.

Under tiden står 3,8 miljoner spanska bostäder tomma, enligt uppgifter i The Guardian – motsvarande 14 procent av landets totala bostadsbestånd.

Missa inte: Vill sänka arbetstiden – men inte lönerna: ”Jublar”. Realtid

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS