Länsförsäkringars Jämställdhetsindex är ett sätt att följa och jämföra utvecklingen om hur kvinnor och mäns ekonomiska jämställdhet utvecklas över tid i landets 290 kommuner.
Här är det minst jämställt i landet
Mest läst i kategorin
Kartläggningen baseras på statistik över de fem variablerna pension, vård av barn (vab), sjukpenning, inkomst och föräldraledighet. Indexet visar att det är stor skillnad mellan olika kommuners ekonomiska jämställdhet och var det är bäst respektive sämst att bo om man är kvinna.
Sorsele i Västerbotten är Sveriges bästa kommun för kvinnor att bo i. Allra sist, på plats 290, placerar sig Vellinge i Skåne, enligt Länsförsäkringar.
– Sveriges regering säger sig vara feministisk och vill sätta jämställdhet mellan kvinnor och män i centrum för både det nationella och internationella arbetet. Indexet visar dock att det är långt kvar innan Sverige når målet om ekonomisk jämställdhet mellan könen. Med bara några dagar kvar till valet efterlyser vi skarpa politiska löften om åtgärder som snabbt kan skapa bättre förutsättningar för kvinnor att leva mer jämställt, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar i en skriftlig kommentar.
De tio kommunerna som placerar sig i toppen
Plats
1. Sorsele
2. Övertorneå
3. Ljusnarsberg
4. Överkalix
5. Härnösand
6. Gotland
7. Hjo
8. Berg
9. Tidaholm
10. Strömsund
De tio kommunerna som placerar sig i botten
Plats
290. Vellinge
289. Danderyd
288. Grästorp
287. Båstad
286. Ydre
285. Arvidsjaur
284. Jokkmokk
283. Haparanda
282. Perstorp
281. Ragunda
Så placerar sig de tre största kommunerna i rankingen
Plats
22. Stockholm
31. Göteborg
100. Malmö