Idag har EU, G7-länderna och Australien kommit överens om ett pristak på 60 dollar per fat för råolja från Ryssland. Men den nivån borde ytterligare pressas till närmare hälften. Det hävdar Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm.
Han vill pressa Rysslands oljepris: ”Skruva ner till 30-40 dollar per fat”
Mest läst i kategorin
Det var i december som Australien, G7-länderna och EU kom överens om ett pristak för rysk råolja på 60 dollar per fat. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallade pristaket för oseriöst och redan då sa Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm, att han inte trodde att taket skulle ha någon större effekt.
– Man vill ju inte att Rysslands oljeproduktion helt ska försvinna från världsmarknaden för då är man rädd att oljepriset sticker i höjden. Men däremot ska vi se till att man inte betalar för mycket för den ryska oljan. Nuvarande pristak på 60 dollar per fat skulle man nog kunna skruva ner till 30-40 dollar per fat istället, säger Torbjörn Becker till Realtid.
Han poängterar att vi borde vara försiktiga med hur mycket energi som vi använder, eftersom det är snabbaste sättet att bli mindre beroende.
– Hur mycket vi betalar för den energin som kommer från Ryssland är ju A och O när det gäller att begränsa krigskassan i Ryssland, säger han.
Vad har sanktionerna mot Ryssland i övrigt fått för effekt?
– Det har lett till en sämre BNP-utveckling och högre inflation. Nu ser vi också att det är press på den ryska rubeln, så valutan går ner i värde. Sedan kanske de effekterna har dröjt lite längre än vad många inledningsvis hade tänkt sig, men jag tror att det är nu man verkligen börjar se resultatet av de här sanktionerna, säger han.
Vad kan man göra för att få sanktionerna ännu mer effektiva – utöver att begränsa Rysslands inkomster för olja och gas?
– Man behöver prata med en del av de länder som i dagsläget hjälper Ryssland att kringgå sanktionerna när det gäller att importera olika komponenter som används för att göra robotar och annan krigsmateriel, säger Torbjörn Becker.
Se hela intervjun med Torbjörn Becker i Realtid-TV här>>