Realtid

Grönlands val: Nej till USA – nej till Danmark

Grönland
"Vi vill inte vara danskar, vi vill inte vara amerikaner. Vi vill vara grönländare", sa Grönlands premiärminister Múte B. Egede i ett tal nyligen. (Foto: Emil Stach/Mads Schmidt Rasmussen/AP/TT/Arctic C)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 06 mars 2025Publicerad: 06 mars 2025

När Grönland går till val den 11 mars är självständighet från Danmark huvudfrågan. Donald Trumps intresse för ön har skapat en växande självständighetsrörelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Donald Trumps öppna vilja att köpa Grönland har inte bara väckt ilska i Danmark utan också kraftigt påverkat valdebatten på ön – där självständighet från Danmark nu står högst på agendan, rapporterar Bloomberg.

Under nästan ett halvt sekel har grönländska politiker lovat att driva frågan om självständighet, men utan resultat. I år är dock frågan mer aktuell än någonsin.

Missa inte: Kampen om Grönland – Trumps känga mot Kina. Realtid

”Plötsligt finns det en enorm självständighetsrörelse”, säger Qupanuk Olsen, influencer som kandiderar för det självständighetsvänliga partiet Naleraq.

Hon menar att Trumps intresse för Grönland har fungerat som en väckarklocka för många invånare.

”Grönländarna börjar inse att vi är värda mer än vi trodde”, säger Olsen.

Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Vill inte tillhöra USA

ANNONS

Trots Trumps försäkringar om att grönländarna vill bli en del av USA visar opinionsundersökningar motsatsen. Enligt en mätning gjord av Verian i januari är 85 procent av grönländarna emot ett amerikanskt övertagande.

Däremot stödjer en majoritet tanken på självständighet från Danmark.

”Vi vill inte vara danskar, vi vill inte vara amerikaner. Vi vill vara grönländare”, sa Grönlands premiärminister Múte B. Egede i ett tal nyligen.

Grönland har visserligen kontroll över många inrikesfrågor sedan 2009, men Danmark ansvarar fortfarande för försvars- och utrikespolitiken. Samtidigt har relationen mellan de två länderna blivit allt mer ansträngd.

Raset för Musk – och pekfingret mot Trump

Donald Trump vill göra Grönland amerikanskt och Elon Musk lägger sig i tysk politik. Nu får båda svar på tal – och nobbas helt.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Strategiskt läge

Frågan om självständighet är också en ekonomisk fråga. Grönland är starkt beroende av det ekonomiska stödet från Danmark, som uppgår till nästan 600 miljoner dollar per år och täcker en tredjedel av den offentliga budgeten.

”Om självständighet innebär att vi inte får ha några finansiella band till andra länder är det otänkbart”, säger Torben Andersen, ordförande för Grönlands ekonomiska råd.

ANNONS

Läs även: EU om Trumps Grönlandshot: ”Trupper bör placeras”. Realtid

Den geopolitiska betydelsen av ön, med dess strategiska läge mellan Arktis och Nordatlanten samt dess naturresurser, har gjort att både USA och Ryssland visat ett ökat intresse.

Valets utgång är inte bara viktig för Grönland utan också för Europa och Nato, menar Jacob Kaarsbo, tidigare analytiker vid den danska försvarstjänsten.

Dyra metaller under isen: Därför vill Trump ha Grönland

De smältande isarna på öppnar upp för en guldrusch på havsbotten efter de viktiga metallerna. Det förklarar varför USA vill åt Grönland.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid TV

Kranar, kassaflöde och kontorshus – Bråse sätter tonen

12 apr. 2025
Spela klippet
Marknader

Billigare bensin vid pump – men till vilket pris?

12 apr. 2025
ANNONS
ANNONS