Realtid

"Gröna omställningen: Regler, innovation och kapital går hand i hand"

"Gröna omställningen: Regler, innovation och kapital går hand i hand"
Albin Axelsson, grundare och VD på rådgivnings- och rapporteringsfirman A Triple C Consulting. (Foto: Unsplash/A Triple C Consulting)
Realtid Debatt
Realtid Debatt
Uppdaterad: 23 okt. 2024Publicerad: 23 okt. 2024

Den gröna omställningen har blivit en av vår tids mest avgörande utmaningar. För att vi ska kunna lyckas måste vi inte bara förstå de enskilda delarna av problemet utan se hur allt hänger ihop. Det skriver Albin Axelsson, grundare och VD på rådgivnings- och rapporteringsfirman A Triple C Consulting.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klimatkrisen påverkar alla samhällsnivåer och industrier – från politiska beslut till hur vi producerar energi och konsumerar varor. Det är dags att vi börjar tänka mer systematiskt kring hur vi ska accelerera de två stora megatrenderna: Elektrifiering och minskningen av koldioxidutsläpp (decarbonization).

För att möta dessa utmaningar på bästa sätt krävs en genomtänkt strategi som jag kallar Regenerativ Innovation. Det är ett ramverk för att navigera hållbarhetsutmaningar genom innovation, entreprenörskap och ett gemensamt engagemang för framtiden.

Vi står inför en akut utmaning

Klimatkrisen är en komplex fråga som kräver tvärvetenskapliga lösningar. Vi ser redan nu hur vi närmar oss flera farliga ”tipping points”, där förändringar i klimatet blir oåterkalleliga och kommer att leda till oöverskådliga konsekvenser för samhället och naturen. Den senaste IPCC-rapporten är tydlig: om vi inte agerar snabbt riskerar vi att hamna på fel sida av historien.

Tidigare fanns det en känsla av att vi hade tid att agera, men den tiden är nu förbi. Vi står inför en akut utmaning där varje år, varje investering och varje policybeslut har en enorm betydelse.

Läs mer: Svenskt Näringslivs vd: Farligt tro på ”grön bubbla”. Realtid

Affärsnytta och tillväxtpotential

Den reala ekonomin består av företag som har som mål att maximera sin vinst. Den regenerativa innovationen som står till buds kommer att accentueras genom en våg av cleantech-startups, vars uppgift är att bidra med innovativa lösningar, både i form av hårdvara och mjukvara, till den reala ekonomin. Vilka är det då som får dessa startups att växa och frodas? Det är privata investerare, i form av venture capital och private equity-firmor. Fokus ligger på lönsamhet, och regenerativ innovation kan vara ett sätt för dessa företag att positionera sig inför kapitalresor och identifiera industrier där cleantech-startups kan demonstrera sin affärsnytta och tillväxtpotential.

ANNONS

Det blir i sin tur enkelt för venture capital-bolag och private equity-firmor att visa hur de följer och bidrar till den gröna omställningen genom att investera i dessa bolag, som möjliggör den gröna omställningen. Detta kopplar direkt till det jag nämnde inledningsvis om transformation och innovation som drivkrafter i klimatarbetet.

De företag som inte anpassar sig till en grön ekonomi kommer att marginaliseras

En stor del av mitt jobb som konsult innebär att koppla samman olika punkter. Men för att kunna koppla dem, måste man först hitta dem. För att ge några insikter till läsarna kan jag informera om följande:

  • Ökning av gröna och hållbara jobb: Globalt växer antalet hållbara jobb dubbelt så snabbt (11,6 procent) som tillgången på gröna färdigheter (5,6 procent). Anställningstakten inom den gröna sektorn är 54,6 procent högre än den allmänna anställningstakten. I USA är siffran för gröna jobb hela 80,3 % högre än för icke-gröna jobb. Idag kräver 7,7 procent av alla jobbannonser på LinkedIn gröna färdigheter, en ökning från 7,3 procent förra året.
  • Gröna aktier leder marknaden: Den genomsnittliga värderingen av företag inom ren energi har ökat sexfaldigt, från 1 miljard dollar till 7 miljarder dollar på bara ett år. Marknadskapitaliseringen för gröna aktier har vuxit dubbelt så snabbt som den globala aktiemarknaden de senaste 10 åren (13,3 procent jämfört med 6,9 procent).
  • Konsumenter väljer hållbara produkter: Sedan 2018 har försäljningen av hållbara konsumentprodukter ökat 55 procent snabbare än traditionella produkter, med en tillväxt på 9,9 procent jämfört med 6,4 procent. I USA har marknadsandelen för hållbara produkter ökat från 13,7 procent år 2015 till 18,5 procent förra året. Amerikanska konsumenter är nu villiga att spendera ytterligare 44 miljarder dollar per år på produkter om det finns hållbara alternativ.
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Regenerativ innovation och kapitalmarknaden

ANNONS

Så vad innebär då regenerativ innovation i relation till klimatkrisen? I grunden handlar det om att skapa ett tankesätt och ett gemensamt språk där vi kan omvandla klimatutmaningar till affärsmöjligheter och långsiktig överlevnad. EU har satt upp målet att vara klimatneutralt senast 2050, och flera medlemsstater siktar på 2030. Detta är inget annat än ett existentiellt imperativ.

För att lyckas med den gröna omställningen måste vi bryta oss loss från gamla affärsmodeller och utveckla nya, som inte bara är ekonomiskt lönsamma utan också hållbara på lång sikt.

De privata investerarna har en unik möjlighet att vara med och forma framtiden

Kapitalmarknaderna spelar en central roll här. Företag som inte införlivar hållbara affärsmodeller kommer snabbt att förlora sin licens att verka. De som inte är en del av lösningen kommer snart att vara en del av problemet. De företag som inte anpassar sig till en grön ekonomi kommer att marginaliseras, kanske till och med slås ut.

I dag är klimatarbete inte längre en konkurrensfördel – det är en grundläggande nödvändighet. Detta har vi redan sett tydliga exempel på inom sektorer som energi och transport, där företag som inte ställt om i tid nu kämpar för sin överlevnad.

Cleantech-startups och investeringens kraft

Cleantech-sektorn, med startups som utvecklar banbrytande lösningar för både hårdvara och mjukvara, är avgörande för att realisera visionen om en klimatneutral ekonomi. Ta exempelvis H2 Green Steel – de förändrar inte bara stålindustrin utan omformar hur vi ser på tillverkning som helhet. Deras arbete visar att det är möjligt att drastiskt minska koldioxidutsläppen samtidigt som man skapar lönsamma affärsmodeller.

Dessa startups behöver kapital för att växa och frodas. Här kommer venture capital och private equity-firmor in. De privata investerarna har en unik möjlighet att vara med och forma framtiden genom att kanalisera sitt kapital till innovationer som gör verklig skillnad. Samtidigt innebär detta också en möjlighet att skapa nya typer av avkastning, där lönsamhet och hållbarhet går hand i hand.

ANNONS

Missa inte: Hedgefonder vänder ryggen åt grön energi. Realtid

Titta bara på hur ESG-fokuserade investeringsstrategier har gått från att vara nischade till att bli en central del av många investeringsportföljer. Förutom avkastningen kan dessa firmor också visa hur de bidrar till den gröna omställningen, vilket i sin tur stärker deras varumärke och deras ställning på marknaden.

Samhället som ett hus

För att göra den gröna omställningen begriplig på ett bredare plan kan vi tänka oss samhället som ett hus. Grunden i detta hus är vi människor och vårt humankapital – utan vårt engagemang och vår vilja att förändra, kommer vi inte att lyckas. Väggarna representerar de regelverk och policies som sätter ramarna för hur vi agerar. Tydliga, rättvisa och framtidssäkrade regler är avgörande för att alla aktörer ska kunna spela på samma villkor och bidra till omställningen. Våningarna i huset utgör de olika samhällssfärerna: den ekonomiska, den kulturella och den politiska. Till sist har vi taket, som skyddar oss från externa påfrestningar och skapar stabilitet när stormarna kommer.

Ett företag som redan har byggt sitt ”hus” är krisdrabbade Northvolt. Deras arbete med att skapa en hållbar, europeisk batteritillverkning är ett lysande exempel på hur industriell omställning kan ske i realtid. Genom att samverka med kapitalmarknaderna, innovatörer och politiker har de lyckats bygga ett företag som både är ekonomiskt hållbart och en central spelare i den gröna omställningen. Den typ av samarbeten är inte bara önskvärda – de är nödvändiga för att vi ska kunna navigera de utmaningar som ligger framför oss.

Läs mer: Miljardregn över fossilbilar i EU: ”Helt oacceptabelt”. Realtid

Nyckelområden att fokusera på

För att investerare och startups ska lyckas i denna nya ekonomi måste de fokusera på de områden där störst förändring kan ske. Här är några av de vertikaler som både startups och investerare bör hålla ögonen på:

ANNONS

1. Koldioxidminskning: Lösningar som kan minska koldioxidutsläppen är direkt avgörande för klimatkampen.

2. Cirkulär och delad ekonomi: Att skapa affärsmodeller som bygger på att minimera avfall och optimera användningen av resurser.

3. Långtidslagring av energi: Möjligheten att lagra förnybar energi över längre perioder kommer att vara avgörande för energisystemets framtid.

4. Anpassning till klimatförändringar: Investeringar i system och företag som kan hantera och anpassa sig till förändringar i klimatet.

5. Tidiga skeden av innovation: Att satsa på innovationer som ännu är i ett tidigt skede, men har potentialen att omforma hela industrier.

6. Distribuerad förnybar elproduktion: Decentralisering av energiproduktionen för att skapa robustare energinät och minska sårbarheten.

Avslutningsvis handlar den gröna omställningen om samverkan mellan alla delar av samhället. Det är inte bara en politisk eller ekonomisk fråga – det är en fråga om överlevnad.

Vi måste bygga ett ”hus” där innovation, kapital och regelverk samverkar för att skapa en hållbar framtid. Detta hus måste vara starkt nog att stå emot de utmaningar vi kommer att möta på vägen. Tillsammans kan vi skapa ett system där lönsamhet och hållbarhet inte bara existerar sida vid sida, utan där de är ömsesidigt beroende av varandra.

ANNONS

Vi har verktygen, viljan och möjligheten. Nu är det dags att börja bygga.

Albin Axelsson
Grundare och VD ESG rådgivnings- och rapporteringsfirman A Triple C Consulting

Missa inte: Persson om hotet från Kina: ”Vill vi ha det så?”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS