Realtid

Greenely satsar internationellt – och på börsen

Greenely
"Intresset att få kontroll och möjlighet att påverka sin elförbrukning och sitt elpris är större än någonsin. Med det sagt har också efterfrågan på vår tjänst stigit rejält under den senaste tiden. Under det fjärde kvartalet 2021 såg vi en dubblering i vår organiska tillväxt. Denna trend fortsätter även under 2022 och vi slår nya rekord både i antal användare och betalande kunder", säger Tanmoy Bari.
Anders Frick
Uppdaterad: 14 mars 2022Publicerad: 14 mars 2022

Efter att elförsäljningsbolaget Tibber tagit in 1 miljard kronor satsar konkurrenten Greenely på börsen och internationell expansion. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det norsk-svenska digitala elbolaget Tibber har medvind och stärker kassan med totalt 1 miljard kronor. Bolagets främsta konkurrent är Greenely, som också upplever ett starkt intresse och som förra året ökade sin omsättning med 600 procent.

Tibber gick under 2021 från 120 000 till 400 000 kunder och är störst. Men Greenely ångar på och har i dagsläget närmare 140 000 uppkopplade hushåll i sin app. Totalt sett har bolagen tillsammans dock bara en liten del av den totalt svenska marknaden.

– Man kan säga att vi tillsammans driver en förändring kring hur man använder el på ett nytt och smartare sätt, säger Tanmoy Bari, vd på Greenely, till Realtid.

Han tillägger att bolaget för närvarande förbereder bolaget för en börsnotering ”inom en överskådlig framtid”, men att de i nuläget inte har någon exakt tidsplan för när detta kommer att ske.

– Greenely är sedan en tid tillbaka lönsamt, sett till vår basaffär. Nu fortsätter vi att accelerera tillväxten kraftigt under de kommande åren, vilket i sin tur kräver mer kapital, säger Tanmoy Bari.

Under 2020 omsatte bolaget 18,5 miljoner kronor, men under 2021 tredubblades Greenelys kundstock och de återkommande intäkterna följde samma mönster.

– Intresset att få kontroll och möjlighet att påverka sin elförbrukning och sitt elpris är större än någonsin. Med det sagt har också efterfrågan på vår tjänst stigit rejält under den senaste tiden. Under det fjärde kvartalet 2021 såg vi en dubblering i vår organiska tillväxt. Denna trend fortsätter även under 2022 och vi slår nya rekord både i antal användare och betalande kunder, säger Tanmoy Bari.

Vad har ni för långsiktiga planer?
– Vår ambition är att fortsatt växa kraftigt på den svenska marknaden och även inom kort fokusera på internationell expansion. Det virtuella elnät som vi just nu bygger ut kommer även att rullas ut i andra europeiska marknader för att accelerera övergången till mer förnyelsebar el runt om i Europa, säger han.

ANNONS

Greenely har nyligen lanserat möjligheten för svenska hushåll att stabilisera elnätet och samtidigt få betalt för det. Som ett första steg görs detta genom att effekten på kundernas elbilsladdning justeras på signal från Svenska Kraftnät så att frekvensen i elnätet stabiliseras. Genom att bidra till effektbalansen får kunderna pengar tillbaka på elräkningen.

– Förutom att tjäna pengar så bidrar elkunderna till ett stabilare och mer miljövänligt svenskt elsystem. Inom snar framtid kommer vi även öppna upp för fler lösningar än enbart elbilsladdare, säger Tanmoy Bari.

Greenelys intäkter kommer idag primärt från månadsavgifter, och pengarna återinvesteras i produktutveckling och marknadsföring för att kunna växa kraftigt.

För att kunna dra maximal nytta av Greenelys app krävs att kunderna har timdebitering för sin el, något som bolaget bedömer att mindre än 5 procent av de svenska hushållen idag har.

– I takt med att samhället elektrifieras i allt högre utsträckning med fler elbilar i de svenska hemmen innebär det också att fördelarna med timbaserade elavtal ökar ännu mer. När elpriserna fortsätter att vara väldigt volatila gynnar det konsumenter med timdebitering då man kan undvika pristoppar och nyttja el under timmar med lågt pris, säger Tanmoy Bari.

Tidigare i år tog Greenely in 40 miljoner kronor från bland annat investmentbolagen Concejo AB, Backstage Invest och fondbolaget Gainbridge Capital, i kombination återinvesteringar från befintliga ägare såsom Luminar Ventures, ByFounders och KTH Holding.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS