Uttjänta solcellspaneler och turbinblad från vindkraftverk innehåller en rad material som inte återvinns idag, då det inte anses lönsamt. Eftersom dessa avfallsmängder väntas öka kraftigt i framtiden granskar nu Riksrevisionen om staten sett till att de hanteras på ett bra och effektivt sätt.
Granskning: Hur hanteras uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad?
Mest läst i kategorin
I takt med att elpriserna stiger börjar allt fler svenskar titta på lösningar för att sänka sina el- och energikostnader. Det har gjort att intresset för solceller har fortsatt att öka. Hela 300 000 av de tillfrågade villaägarna säger nu att de planerar att installera solceller det kommande året. Det visar en färsk undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Ecster.
Det är till stor del okänt hur uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad hanteras i dag. Av insamlade solcellspaneler återvinns visserligen metalldelar och kablar, men inte själva solcellerna. För vindturbinbladen saknas information om hanteringen, men det finns indikationer på att de bränns eller hamnar på deponier. Det ska nu Riksrevisionen bringa klarhet i.
– Granskningen inleds efter indikationer på att de styrmedel som staten förfogar över idag inte räcker för att främja en effektiv hantering, säger riksrevisor Helena Lindberg i en skriftlig kommentar.
Enligt EU:s beslutade avfallshierarki ska avfall i första hand förebyggas, i andra hand återanvändas, i tredje hand materialåtervinnas och i fjärde hand återvinnas på annat sätt – till exempel genom att omvandlas till fjärrvärme och el i förbränningsanläggningar. I sista hand ska avfallet bortskaffas genom deponering eller liknande.
Avfallsmängderna från uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad förväntas öka kraftigt framöver. Det anses idag inte ekonomiskt lönsamt att materialåtervinna dem, vilket medför utmaningar i att hantera avfallet enligt avfallshierarkin och målsättningarna för en cirkulär ekonomi.
Granskningen ska svara på om staten har sett till att uttjänta solcellspaneler och turbinblad från vindkraftverk hanteras så att återanvändning och materialåtervinning främjas och avfallshanteringen sker på ett miljöriktigt sätt.
Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i juni 2023.