Realtid

Grannlandet där sjukfrånvaron toppar i Europa

Norge toppar sjukfrånvaron i Europa
Sjukskrivningar kopplade till stress och utmattning ökar. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 03 dec. 2024Publicerad: 03 dec. 2024

Här har sjukfrånvaron nått den högsta nivån på 15 år, samtidigt som sjukskrivningar kopplade till stress och utmattning ökar dramatiskt i Europa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Norges sjukförmåner har länge varit bland de mest generösa i världen. Anställda får full lön i upp till ett år, med ett tak som ligger över genomsnittslönen – och därefter två tredjedelar av sin tidigare inkomst.

Internationella valutafonden (IMF) har beskrivit systemet som ”kostsamt och snedvridande” och menar att reformer är nödvändiga, rapporterar Bloomberg.

Missa inte: Rekordhög sjukfrånvaro tvingar Frankrike till sparpaket. Realtid

”Samhället har inte råd med att sjukfrånvaron fortsätter som den gör nu”, säger Anne Louise Aartun Bye, chef för arbetsmarknadsavdelningen på norska NHO.

Psykisk ohälsa – en tyst epidemi

Men det är inte bara välfärdssystemet som ligger bakom problemen.

Efter pandemin har många länder rapporterat en dramatisk ökning av sjukskrivningar kopplade till stress, utmattning och andra psykiska diagnoser. Så är även fallet i Norge.

Läs mer: Krisen: Sjuka européer kostar miljarder. Dagens PS

ANNONS

”Företag berättar att de anställda som är kvar får bära en tyngre börda när kollegor blir sjukskrivna. Det leder till ökad stress och ytterligare sjukskrivningar”, säger Odd Arild Grefstad, vd för Storebrand, till Bloomberg.

ANNONS

Yngre generationen drabbas

Höga krav och brist på återhämtning är vanliga orsaker bakom den ökande psykiska ohälsan. För yngre generationer spelar även sociala faktorer in, som osäkra anställningar och en allt mer digital arbetsmiljö.

Christopher Prinz, analytiker vid Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), beskriver en oroande trend:

”Om någon varit sjukskriven i sex månader är chansen större att personen lämnar arbetskraften helt än att de återvänder. Psykisk ohälsa försvårar ofta en återgång till arbete.”

Läs mer: Tesla jagar sjukskrivna – anställda hotar med polis. Realtid

Dessutom visar forskning att ”presenteeism”, det vill säga när människor går till jobbet trots att de är sjuka, är upp till tre gånger mer skadligt för produktiviteten än frånvaro.

Behov av nya lösningar

ANNONS

Reformer för att minska sjukfrånvaron diskuteras i hela Europa. I Norge har regeringen lyft vikten av att förebygga sjukdom och hjälpa fler tillbaka till arbetslivet.

Men åtgärderna måste vara balanserade och humana. Andreas Tingulstad, en norsk arkitekt som lever med följderna av en stroke, påminner om vikten av ett starkt stöd för de som verkligen behöver det.

”Jag är säker på att det finns människor som utnyttjar systemet, men det får inte bli en ursäkt för att ta bort något som är livsnödvändigt för många”, säger han till Bloomberg.

Läs mer: Sjukfrånvaron som gått under radarn. Dagens PS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

AI-chefen: "Fastighetsbranschen måste lämna pdf:er bakom sig"

Trots AI-teknikens potential har den svenska fastighetsbranschen ännu inte riktigt tagit klivet: ”Finns helt andra incitament nu.” AI väntas revolutionera fastighetsbranschen, men i Sverige har tekniken ännu inte riktigt tagit fart. Bristande digital mognad och manuella processer är stora hinder, menar AI-Bobs vd Elin Mårtensson. Missa inte: Byggsektorn kom av sig – sämsta kvartalet sedan […]