Realtid

Allt färre barn i Sverige och världen: "Nödsituation"

En vuxen som håller i en barnhand.
Världens länder står inför en situation med allt färre barn – och Sverige är inget undantag. (Foto: Pexels)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 05 dec. 2024Publicerad: 03 dec. 2024

Världens barn blir bara färre och färre. Med historiskt låga födslotal och en växande andel äldre står både tillväxten och välfärden på spel för många nationer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Entreprenören och miljardären Elon Musk är en av få offentliga personer som länge har varnat för att världen står inför en befolkningskollaps.

”Om födelsetalen fortsätter att störtdyka kommer den mänskliga civilisationen att upphöra”, skrev han på egna plattformen X tidigare i år.

Missa inte: Åldrande befolkning en ”växande och lönsam marknad”. Realtid

För detta har han fått kritik från flera håll. Bland annat har det hävdats att han överdriver problemet – men nu visar statistik från allt fler länder att Musk trots allt har en poäng i det han hävdar.

Komplex utveckling

Födelsetalen i Europa och Asien har nämligen nått historiska bottennivåer, ett faktum som skapar stora ekonomiska och samhälleliga utmaningar.

Trots geografiska och politiska skillnader förenas dessa regioner av liknande problem: åldrande befolkningar, låga födelsetal och otillräckliga politiska åtgärder.

I EU föddes endast 3 665 miljoner barn under 2023, en nedgång med 5,5 procent från föregående år och den lägsta nivån sedan 1961, rapporterar Financial Times.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Flera faktorer

ANNONS

Länder som Italien, Spanien och Finland har drabbats hårdast, med födelsetal som sjunkit med minst 25 procent det senaste decenniet. Demografer pekar på faktorer som ekonomisk osäkerhet, klimatförändringar och höga bostadspriser som avgörande.

Maria Rita Testa, professor vid Luiss-universitetet i Rom, beskriver utvecklingen som komplex.

”Många faktorer påverkar beslutet att skaffa barn, men nya skäl som internationella politiska spänningar och oro över klimatförändringar spelar en allt större roll”, säger hon.

I Spanien är situationen särskilt komplex. Enligt Real Instituto Elcano dog 112 000 fler människor än det föddes under 2023. Samtidigt genomfördes nästan 103 000 aborter, vilket motsvarar en av fyra graviditeter.

En nyfödd bebis.
År 2022 var antalet nyfödda i Sverige det lägsta på 20 år. (Foto: Joakim K E Johansson)

Kina vill ha ”högkvalitativ befolkning”

I Kina har födelsetalen sjunkit till 6,77 per 1 000 invånare, enligt Foreign Policy. Detta kan jämföras med det globala medelvärdet på 18-20 per 1000 invånare.

President Xi Jinping framhåller en vision om en ”högkvalitativ befolkning”, där innovation och produktivitet ersätter befolkningsstorlek som drivkraft för ekonomin.

ANNONS

Trots denna ambition kvarstår strukturella problem, inklusive regionala ojämlikheter och en rigid flyttpolicy som begränsar den kinesiska befolkningens rörlighet inom landet.

Läs även: Snart fler husdjur än småbarn i Kina. News55

Lägst i världen

Sydkorea står inför en ännu allvarliga demografisk kris, kännetecknad av extremt låga födelsetal och en åldrande befolkning.

År 2022 sjönk landets barnafödandt till 0,78 barn per kvinna, vilket är det lägsta i världen och långt under det nödvändiga reproduktionstalet på 2,1 för att upprätthålla en stabil befolkning.

Läs även: Vad händer med tillväxten när vi blir färre? Dagens PS

”Sydkoreas låga födseltal har blivit en nationell nödsituation”, säger Jaemin Lee, professor i juridik vid Seouls nationella universitet, till Strat News Global.

Minskar även i Sverige

ANNONS

Även i Sverige kommer för få barn till världen. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har barnafödandet i förhållande till befolkningen aldrig varit lägre och det gäller i samtliga regioner.

År 2022 var antalet nyfödda det lägsta på 20 år, och det genomsnittliga barnafödandet i Sverige ligger nu på 1,67 barn per kvinna – vilket är den lägsta nivån som någonsin har uppmätts.

Enligt SCB:s befolkningsprognoser från 2023 förväntas dock Sveriges befolkning fortsätta växa till 2070, främst tack vare migration.

Läs även: Schweiz dilemma: Fri rörlighet eller stängda gränser? Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]