Realtid

Från Heimstaden till Balder: "Det är inte min uppgift att utvärdera politiken"

Klara Appelqvist, hållbarhetschef på Balder. Foto: Balder
Klara Appelqvist, hållbarhetschef på Balder. Foto: Balder
Rikard Jansson
Uppdaterad: 01 nov. 2022Publicerad: 01 nov. 2022

Skapa trygga och trivsamma områden och stadsdelar är ett arbete som blir allt viktigare nu när det ekonomiska läget förvärras i samhället, säger Klara Appelqvist, ny hållbarhetsansvarig på fastighetsbolaget Balder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad är annars de viktigaste hållbarhetsfrågorna/utmaningarna just nu för fastighetsbranschen?
– Hållbarhet är ett brett område och det finns många viktiga frågor på agendan, allt från aktiviteter som bidrar till minskad klimatpåverkan till sådant som ökar den sociala hållbarheten, säger Klara Appelqvist till Realtid.

Hon fortsätter:

–Nya riktlinjer inom hållbarhetsrapportering och EU-taxonomin påverkar också fastighetsbranschen genom utökad redovisning, riskhantering och kommunikation med intressenter. Energifrågan är såklart också viktig, sett till såväl ekonomi som minskad klimatpåverkan.

Hur ligger Balder till och hur kommer du att jobba med hållbarhet där?
– Balder jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor för att utveckla våra bostäder, bostadsområden, kommersiella fastigheter och i nyproduktionsprojekt. Balders ramverk för hållbarhet ligger till grund för arbetet som bedrivs och samlar bolagets väsentliga hållbarhetsfrågor som är Fastigheter, Områden, Samarbeten, Medarbetare och Finanser. Hållbarhetsarbetet bygger på FN:s globala hållbarhetsmål, Global Compact och TCFD. Det finns alltid förbättringsområden och möjlighet att utvecklas i en mer hållbar riktning – vilket alltid är mitt mål som hållbarhetsansvarig.

Finns det en risk att hållbarhetsfrågor kommer i skymundan med tanke på det pressade ekonomiska läget?
– I många fall går hållbarhetsfrågor och ekonomi hand i hand. Det kan till exempel handla om investeringar som minskar energianvändningen eller ökar källsorteringsgraden i våra fastigheter, vilket ger ekonomiska besparingar samtidigt som miljöpåverkan minskar. Balder har sedan starten engagerat sig i sociala insatser för att skapa trygga och trivsamma områden och stadsdelar – det är ett arbete som blir allt viktigare nu när det ekonomiska läget förvärras i samhället.

Hur är hållbarhet organiserat? Hur stor arbetsgrupp, till vem rapporterar man?
– Hållbarhetsarbetet på ett företag sker aldrig endast av den eller de som har hållbarhet i titeln, utan det handlar om val som varje medarbetare gör i sitt dagliga arbete. Som hållbarhetsansvarig rapporterar jag till Balders finanschef och i min roll samverkar man ofta brett med olika avdelningar. Inom miljömässig hållbarhet sker samverkan exempelvis med avdelningen Energi Miljö Teknik, medan social hållbarhet drivs av våra områdesutvecklare tillsammans med medarbetare som har nära kundkontakt. Vi har även en ny roll inom bolaget som kommer samordna och utveckla våra sociala engagemang, vilket kommer sätta mer fokus på social hållbarhet.

Du har tidigare jobbat på Heimstaden i en liknande roll. Vad tar du med dig därifrån?
– Några av de saker jag tar med mig är ökat krav på hållbarhetsrapportering, vikten av klimatberäkningar för att nå uppsatta klimatmål och tydlig uppföljning av sociala hållbarhetsmål. Med erfarenheterna från Heimstaden breddar jag nu mitt arbetsområde till fler fastighetskategorier och fler länder, vilket jag ser mycket fram emot.

Vad är du bäst på, hur gör du störst skillnad?
– Hållbarhetsarbete är ett lagarbete som kräver samverkan mellan medarbetare såväl som entreprenörer, kunder och samarbetsparter. Jag hoppas kunna bidra med såväl erfarenhet som positivt driv i hållbarhetsfrågorna på Balder.

ANNONS

Vad bör politiken göra på området för att underlätta för branschen? Hur tycker du att de har lyckats med det?
– För mig är det viktigt att politiken och företagen arbetar gemensamt för att uppnå de globala hållbarhetsmålen. Det är inte min uppgift att utvärdera politiken och i min roll har jag ett framåtblickande fokus på vårt hållbarhetsarbete.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]