Schweiziska forskare vittnar om en dramatisk utveckling som kan få katastrofala konsekvenser, både för turism och vattenförsörjning.
Forskare i Schweiz: "Situationen är alarmerande"
Mest läst i kategorin
Den längsta glaciären i Alperna, Aletsch, riskerar att försvinna inom 80 år till följd av utsläppen av växthusgaser.
“Det finns en mycket klar risk att glaciären kan ha försvunnit i slutet av det här århundradet. Om klimatet inte stabiliseras, det vill säga att vi fortsätter släppa ut växthusgaser efter år 2050, vilket är mycket troligt just nu, så kan vi verkligen förlora Aletschglaciären helt och hållet”, säger glaciologen Matthias Huss vid Tekniska högskolan i Zürich, till Svenska Yle.
“Situationen är ganska alarmerande just nu”, konstaterar han.
Under de senaste två åren har Schweiz förlorat omkring tio procent av glaciärernas volym, lika mycket som försvann mellan 1960 och 1990.
Forskare chockeras över utvecklingen
På grund av den snabba smältningen tvingas glaciologer göra allt mer frekventa mätningar.
“De senaste två åren var chockerande. Jag kan vanligtvis se från ett år till ett annat hur mycket glaciärerna förändras men år 2022 kunde jag se förändringen med mina ögon inom två veckor”, säger glaciologen Mauro Fischer vid Berns universitet.
Matthias Huss förklarar att förändringarna syns allra tydligast i de nedre delarna av glaciären.
“Varje gång man kommer dit, om det så bara har gått en månad sedan senast, så ser man att isen har blivit tunnare, att glaciären har dragit sig tillbaka”, förklarar han för kanalen.
Förtvivlade turister
Aletschglaciären är ett populärt besöksmål som riskerar att försvinna till många turisters förtvivlan.
“Det är mycket sorgligt. Jag är inte säker på hur länge glaciären har funnits här men antagligen tusentals år, miljontals”, säger en turist från USA.
Om Schweiz glaciärer försvinner påverkas både turismen och vattenförsörjningen i landet dramatiskt, skriver Yle.
Landets sista glaciär har smält bort
Glaciärer över hela jorden riskerar att gå samma öde till mötes som Aletsch. Under våren rapporterade exempelvis The Guardian att Venezuela hade mist sin sista glaciär, och landet tros nu vara det första att förlora alla sina glaciärer under modern tid.
Även i Sverige krymper flera glaciärer, bland annat Kebnekaises sydtopp som fortsätter att smälta, rapporterar Stockholms universitet.
Läs mer:
FN-chef dolde sanning om glaciärer. Realtid
Sveriges klimat kan liknas vid en kastrull med vatten. Realtid