Realtid

Försäkring mot klimatkatastrofer – framtidens norm?

Framtidens norm? Italien kräver försäkring mot klimatkatastrofer
I september drabbades Centraleuropa, och bland annat Ungern, av omfattande översvämningar. (Foto: Darko Bandic/AP/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 04 dec. 2024Publicerad: 04 dec. 2024

Vid årsskiftet måste italienska företag teckna försäkring mot naturkatastrofer som översvämningar och jordskred. Åtgärden signalerar en global trend, där fler länder överväger liknande lösningar för att möta klimatkrisens växande hot.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lagen, som är den första i sitt slag i Europa, innebär att italienska företag blir skyldiga att försäkra sina tillgångar, rapporterar Bloomberg.

Samtidigt tvingas försäkringsbolag att erbjuda skydd, även i de mest utsatta områdena. För att stödja detta nya system har en statlig återförsäkringsfond på 5 miljarder euro inrättats, vilket i svenska mått motsvarar cirka 57,5 miljarder kronor.

Missa inte: Ny tjänst ska ge bolag försprång mot klimatförändringar. Realtid

Risk att fonden inte räcker

Trots det finns oro över att en enda stor katastrof skulle kunna tömma fonden.

”Ett enda stort naturkatastroftillfälle skulle kunna överväldiga fonden och ställa hela systemet på spel”, säger en källa inom försäkringsbranschen till Bloomberg.

Läs mer: Rika länder duckar ansvar för klimatutveckling. Realtid

Åtgärden är ett tydligt tecken på hur klimatförändringarna tvingar fram nya lösningar, både ekonomiskt och juridiskt. Italien, som ofta drabbas av översvämningar och andra naturkatastrofer, är ett av de länder i Europa där effekterna av den globala uppvärmningen märks som tydligast.

ANNONS

”De årliga förlusterna från klimatrelaterade katastrofer har stigit från mindre än 16 miljarder euro (cirka 184 miljarder kronor) under 2010–2019 till cirka 50 miljarder euro (cirka 575 miljarder kronor) per år mellan 2021 och 2023”, konstaterar Europeiska miljöbyrån.

Försäkring mot klimatkatastrofer – framtidens norm?
Förödande skogsbränder i Grekland har blivit en återkommande följetong. (Foto: Achilleas Chiras/AP/TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Småföretagen får ett viktigt skydd

För italienska företag, särskilt små och medelstora, innebär lagen en viktig säkerhet. Många saknar i dag försäkring trots att en katastrof kan få förödande konsekvenser.

Enligt Italiens centralbank ökar risken för konkurs med sju procent för företag som drabbas, och de som klarar sig ser ofta sina intäkter minska markant under de följande tre åren.

Missa inte: Superrikas privatjet – klimatförödelse på hög höjd. Realtid

Italien är inte ensamt om att känna pressen från klimatförändringarna. Över hela Europa sker en snabb ökning av förluster kopplade till extremt väder. Kraftiga översvämningar har drabbat Centraleuropa, skogsbränder har härjat i Grekland och en förödande torka i Sicilien har skapat stora problem för jordbruket.

Italien – en föregångare?

ANNONS

Italiens beslut att göra klimatförsäkringar obligatoriska speglar en växande insikt om att klimatkrisen kräver helt nya sätt att tänka kring riskhantering och ekonomisk säkerhet. Medan andra länder redan utforskar olika modeller, som statligt subventionerade försäkringar i Spanien och Frankrike, kan Italiens åtgärd ses som ett steg längre och en potentiell framtida norm.

Generali, Italiens största försäkringsbolag, har uttryckt sitt stöd för den nya lagen och säger att den ”kommer att minska försäkringsklyftan inte bara för företag utan även för medborgare”.

Om fler länder följer Italiens exempel och utvecklar egna lösningar, kan klimatförsäkringar mycket väl bli en del av framtidens globala strategi för att hantera klimatförändringar, skriver Bloomberg.

Läs mer: ”De ljuger”: Så ska förmögna betala för klimatkrisen. Dagens PS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]