Realtid

"För att vi ska kunna knäcka gängen måste vi jaga knarkpengarna"

Realtid.se
Uppdaterad: 27 apr. 2022Publicerad: 27 apr. 2022

För att knäcka gängen vill regeringen slå mot deras livsnerv – pengarna. Om de inte kan tvätta pengar försvinner den ekonomiska förutsättningen för deras verksamhet. Regeringen går därför fram med förslag som ska göra det lättare för myndigheter och banker att utbyta uppgifter för att bekämpa penningtvätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett effektivt och träffsäkert regelverk mot penningtvätt som hindrar kriminella från att tvätta brottsvinster kräver att banker och myndigheter samarbetar och utbyter information. I dag hindrar regler om sekretess och tystnadsplikter i många fall informationsflödet, skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande.

– För att vi ska kunna knäcka gängen måste vi jaga knarkpengarna. Polisen ska därför få bättre verktyg att dela information med banker och andra myndigheter. Vi måste försvara Sverige och vår samhällsgemenskap mot den organiserade brottsligheten, säger finansmarknadsminister Max Elger i en skriftlig kommentar.

I en lagråds­remiss föreslår regeringen därför bland annat att banker, Finansinspektionen och brottsbekämpande myndigheter genom en ny samverkansform kan utbyta uppgifter mellan varandra för att bekämpa allvarligare former av penningtvätt utan att hindras av sekretess eller tystnadsplikt.

Regeringen föreslår också att brottsbekämpande myndigheter och tillsynsmyndigheter ska få utbyta uppgifter för att förbättra penningtvättstillsynen av företag som inte sköter sig.

Regeringen aviserar också en ny utredning i syfte att inkludera fler företag och myndigheter i samverkan mot penningtvätt och ge polisen möjlighet att begära data från till exempel BankID.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]