Realtid

Sasja Beslik: ”AP-fonderna spelar roulett i Kina”

Mänskliga rättigheter respekteras inte i Kina, och vi borde sluta låtsas att de gör det. Det verkar som om att vi inte har lärt oss något av det som händer i Ryssland, säger Sasja Beslik.
Anders Frick
Uppdaterad: 20 apr. 2022Publicerad: 20 apr. 2022

Riskerna med investeringar i Kina är enorma och AP-fonderna spelar snarast roulett med svenska pensionspengar i Kina. Det säger finansprofilen Sasja Beslik till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Andra AP-fonden har investeringar på 15 miljarder kronor i kinesiska aktier och statsobligationer. Fonden gör bedömningen att investeringarna gör mer nytta där än om fonden skulle avinvestera. Det sa AP-fondens kommunikationschef Ulrika Danielson nyligen till Realtid, något som får finansprofilen Sasja Beslik att gå i taket.

– AP-fonderna, liksom de flesta investerare i Kina, kan i dagsläget inte visa något resultat i relation till den ”påverkan” som de har utövat de senaste tio åren, säger Sasja Beslik till Realtid.

Ulrika Danielson menar att AP-fonden arbetar i linje med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Det innebär att fonden i länder som ingår i portföljen arbetar för att minska risken att kränkningar mot mänskliga rättigheter sker. Enligt henne är såväl FN:s som Andra AP-fondens utgångspunkt är att detta gör mer skada än nytta för de potentiellt drabbade människorna. Detta ger dock Sasja Beslik inte mycket för.

– Det är bara floskler. Mänskliga rättigheter respekteras inte i Kina, och vi borde sluta låtsas att de gör det. Det verkar som om att vi inte har lärt oss något av det som händer i Ryssland, säger Sasja Beslik.

Enligt honom är det så gott som omöjligt att investera i Kina och samtidigt hävda att investeringarna inte har någon koppling till det kinesiska styret.

– Kinesiska regeringen har full kontroll och inlyftande över de bolag som återfinns i de svenska pensionsinvesteringarna. Alibaba och Tencent är de vanligaste och största innehaven och exempelvis AP7 har investerat 1 procent av svenska pensionspengar i ett enda bolag, nämligen Tencent. Givet att det finns tydliga kopplingar mellan Tencent och det som händer med förtryckta uigurer är det märkligt att visa anser att påverkan är rätt sätt att arbeta på, säger Sasja Beslik.

Hans dom är hård över de aktörer som väljer att vara kvar med sina investeringar i Kina.

– AP-fonderna spelar roulett med svenska pensionspengar i Kina. Diktaturen i Kina har tidigare visat hur de går in och manipulerar marknaden, nu senast med fastigheter. Det är inte uteslutet att det blir fler ingripanden då den kinesiska ekonomin nu drabbas hårt och regeringen måste skydda sig själv, säger Sasja Beslik.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS