Läkemedel som utvecklats för viktminskning kan fungera för flera andra allvarliga sjukdomar och hälsoproblem. Pågående studier uppvisar förvånande resultat.
Fetmaläkemedlens oanade potential: "Allt sug försvann"
Mest läst i kategorin
Ozempic, Wegovy och Mounjaro, som utvecklats för viktminskning och diabetesbehandling, visar lovande potential för att behandla en rad andra tillstånd, rapporterar Financial Times.
Nu undersöker forskare läkemedlens effekter på flera olika områden – bland annat drogberoende.
Missa inte: Blackrocks vd oroar sig för framtidens ”köttberg”. Realtid
Mo Sarhan är läkare i Florida. Patienter som kämpade med opioid- och alkoholberoende visade dramatiska förbättringar efter att ha använt läkemedlet Mounjaro.
”Inom några dagar försvann allt hans sug”, säger Sarhan.
Omfattande studier
Även om dessa läkemedel ännu inte är godkända för behandling av beroende, pekar preliminära studier på att de minskar begär genom att påverka hjärnans belöningssystem.
Mounjaros tillverkare Eli Lilly planerar nu omfattande studier för att undersöka läkemedlets effekt på alkohol-, nikotin- och drogberoende. Dessutom pågår forskning om dess möjligheter att behandla sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.
Läs även: Studie: Kan nytt fetmaläkemedel få britter tillbaka i arbete? Dagens PS
Novo Nordisk, danska jätten bakom Ozempic och Wegovy, driver i sin tur flera studier där målet är att fastställa läkemedlens effekt på hjärnans hälsa.
Förutom viktminskning har läkemedlen även visat sig kunna minska risken för hjärtinfarkt och stroke, och forskare hoppas på ännu bredare användning.
Utmaningar återstår
Naveed Sattar, professor vid Glasgow University, menar att många av fördelarna troligtvis är kopplade till viktminskning, men läkemedlen kan även ha direkta effekter på organ som njurar och hjärta.
Trots framgångarna återstår utmaningar.
Läkemedlen är dyra med en månadskostnad på motsvarande över 14 000 kronor – och biverkningar som illamående och trötthet är vanliga. Trots detta spås marknaden växa till 540 miljarder kronor fram till 2030, enligt Goldman Sachs.
Medan forskare fortsätter att utforska deras möjligheter, kan läkemedlens breda tillämpning bli en nyckel i kampen mot global fetma och dess följdsjukdomar, skriver Financial Times.
Läs även: Viktkampen: Medicinen som får kilona att rasa. News55