Allt färre svenskar i arbetsför ålder tvingas försörja allt fler äldre och arbetslösa. Sänkta pensioner och fler år i arbete kan hjälpa – men inga tydliga lösningar finns i sikte.
Färre jobbar – fler ska försörjas: Sverige mot välfärdskris


Mest läst i kategorin
Sveriges ekonomi står inför en djupgående strukturell utmaning.
Enligt nationalekonomen Andreas Bergh vid IFN och Lunds universitet närmar sig landet en punkt där allt färre i arbetsför ålder måste försörja en snabbt växande grupp av äldre och andra utanför arbetsmarknaden.
Missa inte: Högsta arbetslösheten på tre år. Realtid
Det är en utveckling som han beskriver som både ofrånkomlig och utan enkel lösning. Människor kan behöva jobba upp till 75 års ålder samtidigt som pensionerna riskerar att sänkas.
Förvärras drastiskt
”Om det ser tufft ut i dag, så är det ingenting mot hur det kommer att bli”, säger han till Tidningen Näringslivet.
En ny kartläggning från Ekonomifakta visar att mer än hälften av Sveriges kommuner redan har en försörjningskvot över 90, vilket innebär att på 100 personer i arbetsför ålder går det 90 som inte är det.
Riksgenomsnittet ligger på 77, men utvecklingen pekar mot att kvoterna kommer att förvärras drastiskt de kommande 50 åren.

Nya siffror: Välfärden behöver 90 miljarder
Inom sju år kräver välfärden ett massivt tillskott för att vår nuvarande nivå ska upprätthållas, visar en ny analys från finansdepartementet.
Måste spara mer själva
”Att vi blir äldre och friskare är såklart positivt men det innebär också utmaningar, särskilt i kombination med sjunkande födelsetal”, säger Katarina Wagman, chef på Ekonomifakta.
Den demografiska pressen förstärks av andra faktorer: hög arbetslöshet, svagt barnafödande och en arbetsmarknad där matchningen mellan arbetsgivare och arbetssökande fungerar dåligt.
Bergh ser flera nödvändiga, men svåra, åtgärder. Bland annat ett ökat arbetskraftsdeltagande bland äldre, senarelagd pension, omprioriteringar i offentlig sektor och ett större inslag av privat sparande till ålderdomen.

Pension utomlands – Här betalar du lägst skatt
Att flytta utomlands med sin pension kan ha några rejäla skattemässiga fördelar, visar det sig. Det berättar redaktionschefen på News55.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.