Realtid

Experterna: ”Svårt att förutse störningar i försörjningskedjan”

Finansekonomen Gordon Phillips från Tuck School of Business vid Dartmouth College i USA och Marion Jansen, chef på OECD för handels- och jordbruksdirektoratet. Foto (montage): Anders Frick
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 28 aug. 2023Publicerad: 28 aug. 2023

 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På rue André Pascal i Paris sitter vanligtvis Marion Jansen, chef för handels- och jordbruksdirektoratet vid OECD. Nyligen besökte hon dock Stockholm och Handelshögskolans Swedish House of Finance där hon talade om störningar i försörjningskedjan på en konferens om geopolitiska risker på den finansiella marknaden.

I en intervju med Realtid berättar hon om de effekter som finanskrisen 2008 hade på världshandeln samt vilka handelsrisker som för närvarande är de största. Dessutom förklarar hon varför den gröna industrialiseringen är som ett subventionskrig, om hur rollen för världshandelsorganisationen WTO har förändrats, samt att många länder klagar på de höga livsmedelsrelaterade råvarupriserna – trots att de nu är nere på nivåer som före Rysslands krig i Ukraina, räknat i US-dollar. Se hela intervjun här! 

Även finansekonomen Gordon Phillips är expert på störningar i försörjningskedjan. Han jobbar på TuckSchool of Business vid Dartmouth College i USA, men var nyligen på samma konferens som Marion Jensen. Gordon Phillips förklarar att världen är väldigt beroende av Kina – något som särskilt framgick under coronapandemin. Han konstaterar att alltfler företag flyttar sin produktion från Kina för att på så vis minska risken att bli alltför beroende av ett enda land. Se hela intervjun här! 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS